Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Ιταλία: Νεκροί τρεις μετανάστες μετά από έκρηξη σε σκάφος

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν

30 Αυγούστου 2020 18:10
Ιταλία: Νεκροί τρεις μετανάστες μετά από έκρηξη σε σκάφος
Από Δανάη Πάλμου

Τρεις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους μετά από έκρηξη στη βάρκα που τους μετέφερε κοντά στη νότια ακτογραμμή της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας και των υπηρεσιών υγείας.

Η έκρηξη, που λογικά οφείλεται σε διαρροή καυσίμων, σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Κρότωνα, ενώ οι μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρονταν σε ταχύπλοο της ιταλικής ακτοφυλακής. Επίσης, χθες έφτασαν στην Ελλάδα 80 μετανάστες με ιστιοπλοϊκό.

Άλλοι πέντε μετανάστες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στην ιταλική πόλη Κροτόν.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους μετανάστες, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές στην ίδια πόλη, χωρίς να δημοσιοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Eπιχείρηση διάσωσης μεταναστών - Εμπόδιο στάθηκε η Τουρκία

Νέα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης πραγματοποιήθηκε καθόλη τη νύχτα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, διασώθηκαν τουλάχιστον 92 άνθρωποι, ενώ ανεπίσημα γίνεται λόγος για δύο παιδιά που αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου.

ΤΤο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) .

Στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε (05) παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι ενενήντα δύο (92) αλλοδαποί. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Στην θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες με ανέμους εντάσεων μεταξύ 4 με 5 μποφόρ. Την επιχείρηση όμως φαίνεται να εμπόδισαν οι Τούρκοι, που ζητούσαν από τα πλοία να φύγουν, διότι το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας- διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία. Μάλιστα, ο Ερντογάν συνεχίζει τους παραλληλισμούς και εμφανίζεται σαν Σουλτάνος στην Αγία Σοφιά.

Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα εμπορικά πλοία να υπακούσουν και να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr, παρενοχλούσαν με λέιζερ τα ελικόπτερα ενώ απαίτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου Αλεξάνδρα Α να τους παραδώσει 15 ναυαγούς.

Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν, εκτός από τα εμπορικά πλοία, να παρεμποδίσουν, ανεπιτυχώς, και την ελληνική πυραυλάκατο «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ» που έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου, συμμετέχοντας στη διάσωση των μεταναστών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share