Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πλήρες χάος στις ΗΠΑ: Νεκρός διαδηλωτής στο Πόρτλαντ

Πανικός και πάλι στην χώρα

30 Αυγούστου 2020 08:21
Πλήρες χάος στις ΗΠΑ: Νεκρός διαδηλωτής στο Πόρτλαντ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το χάος συνεχίζεται στις ΗΠΑ, καθώς μετά το θάνατο του Τζέικομπ Μπλέικ, που έφερε νέο γύρο αντιδράσεων σχετικά με τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς, ένας διαδηλωτής βρέθηκε νεκρός στο Πόρτλαντ, τη στιγμή που η πόλη «φλέγεται» με διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ και διαδηλωτών του «Black Lives Matter».

Μέχρι στιγμής, ασαφές παραμένει εάν ο θάνατος του ατόμου κατά τη διάρκεια πυροβολισμών, συνδέεται με τις διαμαρτυρίες, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο AP.

«Οι αστυνομικοί του Πόρτλαντ άκουσαν ήχους πυροβολισμών από την περιοχή της Southeast 3rd Avenue και της Southwest Alder Street. Έσπευσαν και βρήκαν ένα θύμα με πληγή από πυροβολισμό στο στήθος. Γιατρός έφτασε και διαπίστωσε ότι το θύμα πέθανε» αναφέρει η ανακοίνωση από το αστυνομικό τμήμα του Πόρτλαντ.

Στο Πόρτλαντ διαδηλώσεις πραγματοποιούνται συχνά εδώ και τρεις μήνες, από την ημέρα που ο Τζορτζ Φλόιντ έπεσε νεκρός κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις στο Πόρτλαντ, ενώ συλλήψεις έγιναν και πριν το επεισόδιο με πυροβολισμούς το Σάββατο.

Εικόνες σοκ: Απίστευτη αστυνομική βία σε 18χρονο μαύρο στη Βρετανία (Video)

Σοκ προκαλούν οι εικόνες αστυνομικής βίας από Βρετανούς αστυνομικούς σε έναν 18χρονο μαύρο διαδηλωτή στην περιοχή Χάκνεϊ στη Βρετανία.

Στο βίντεο, που διέρρευσε τώρα αλλά αφορά σε παλαιότερο περιστατικό, διακρίνεται ο 18χρονος να είναι άοπλος, οι αστυνομικοί να του έχουν περάσει ήδη χειροπέδες και παρόλα αυτά να τον κλοτσούν στο πρόσωπο. Στο επεισόδιο του ανατολικού Λονδίνου, το οποίο σημειώθηκε στις 9 Απριλίου, ο 18χρονος άνδρας που δέχθηκε τη γονατιά ακούγεται να φωνάζει «δεν αντιστέκομαι» και «δεν έκανα τίποτα».

Σύμφωνα με τον Guardian ο 18χρονος συνελήφθη ενώ έκανε ποδήλατο. Οι εικόνες αυτές έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία. Εκατοντάδες ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου με την ηγέτιδα του κινήματος «Black Lives Matter» να ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Τι υποστηρίζει η αστυνομία

Η αστυνομία από την πλευρά της υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο επειδή έκαναν έρευνα για κάποιο όπλο στο πλαίσιο προληπτικών περιπολιών για δράση συμμοριών στην περιοχή προσθέτοντας ότι ο 18χρονος και οι άλλοι δύο ποδηλάτες που ήταν μαζί του δεν σταμάτησαν παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των αστυνομικών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share