Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Παραιτήθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργος, Σίνζο Άμπε.

Σοκ στο χώρο της πολιτικής

28 Αυγούστου 2020 17:03
Παραιτήθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργος, Σίνζο Άμπε.
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Παραιτήθηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργος, Σίνζο Άμπε. Την είδηση μετέδωσε το πρωί η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας, NHK, ενώ λίγο καιρό πριν είχε παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Οι φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν από την προηγούμενη εβδομάδα όταν χρειάστηκε να επισκεφθεί δυο φορές το νοσοκομείο για νοσηλεία.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Άμπε, εξηγώντας πως επιδεινώθηκε η ελκώδης κολίτιδα, η χρόνια ασθένεια από την οποία πάσχει.

Ο Άμπε διευκρίνισε πως η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται γύρω στα μέσα του περασμένου μήνα και πως δεν θέλει το γεγονός αυτό να έχει αντίκτυπο σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.

Τι είχε προηγηθεί

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εισήλθε στις 17 Αυγούστου σε νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις, όμως δεν δόθηκε άμεσα κάποιος λόγος για την εισαγωγή, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν τότε, ότι η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Nippon. Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι απλώς μπήκε για το συνηθισμένο του τσεκάπ.

Το γραφείο του 65χρονου συντηρητικού εθνικιστή πρωθυπουργού δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, όμως, κυβερνητική πηγή διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως ο Άμπε μπήκε στο νοσοκομείο για να κάνει έναν συνηθισμένο έλεγχο και σκοπεύει να επιστρέψει στην άσκηση των καθηκόντων του εντός της ημέρας…

Σίνζο Άμπε

Το Σαββατοκύριακο ο Ακίρα Αμάρι, στέλεχος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του Άμπε, εξέφρασε την ανησυχία του για τον Άμπε, ο οποίος παρουσιάζει εντεινόμενα συμπτώματα κόπωσης λόγω της ασταμάτητης δουλειάς του για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, όπως είπε.

«Θέλω να κάνει ένα διάλειμμα. Έχει ισχυρό αίσθημα ευθύνης και θεωρεί πως είναι λάθος να κάνει διάλειμμα», είπε ο Αμάρι κατά τη διάρκεια εμφάνισής του σε τηλεοπτική εκπομπή χθες Κυριακή.

Ο Άμπε, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, βρίσκεται στην εξουσία από το 2012 στη δεύτερη περίοδο της θητείας του στο κορυφαίο αξίωμα.

Είχε παραιτηθεί το 2007 εν μέρει εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε – έχει ελκώδη κολίτιδα – τα οποία πάντως σήμερα έχουν τεθεί υπό έλεγχο χάρη στην αξιοποίηση φαρμακευτικής αγωγής που δεν ήταν διαθέσιμη τότε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share