Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Στους 259 οι νεκροί από κορωνοϊό - Κατέληξε 90χρονος στο Ιπποκράτειο

Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα των θυμάτων

28 Αυγούστου 2020 15:33
Στους 259 οι νεκροί από κορωνοϊό - Κατέληξε 90χρονος στο Ιπποκράτειο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στους 259 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς ένας 90χρονος κατέληξε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, μεγαλώνοντας κι άλλο την τραγική λίστα.

Ο 90χρονος που υπέκυψε στην Covid-19 νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, με πολλά υποκείμενα νοσήματα.

Νωρίτερα είχαν γίνει γνωστοί άλλοι δυο θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού, ενός 89χρονου στο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη κι ενός 60χρονου στο Σωτηρία. Και οι δυο είχαν πολλά υποκείμενα νοσήματα.

Έρχονται νέα μέτρα - Κλειστά μαγαζιά στις 12 σε όλη τη χώρα και μάσκες παντού

Η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί την κυβέρνηση στην εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων για την μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις για κλείσιμο καταστημάτων, μπαρ και εστιατορίων, σε όλη τη χώρα στις 12 τα μεσάνυχτα. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές περιφέρειες της Ελλάδας, και φαίνεται ότι θα επεκταθεί, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί να μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές ώστε να συνεχίζουν εκεί τη διασκέδασή τους μετά τις 12.

Ένα άλλο μέτρο αφορά την καθολική χρήση μάσκας, η οποία θα είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να αποφεύγονται εστίες υπερμετάδοσης σε περιπτώσεις συνωστισμού και πολυκοσμίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων θα καθορίσει αν θα εφαρμοστούν τα νέα αυτά μέτρα, μαζί με τον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΘ.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 259 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, με την Αττική να παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Πιθανή η διεύρυνση της χρήσης μάσκας - Το νέο σενάριο για τα σχολεία

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στην χώρα, με το συναγερμό να σημαίνει για ακόμη μια φορά στα νέα κρούσματα και δεν αποκλείεται να υπάρξει διεύρυνση της χρήσης μάσκας, ενώ υπάρχει νέο σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων.

Την εκτίμηση πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

«Υπάρχει η εισήγηση για μάσκα παντού και στους εξωτερικούς χώρους σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα» είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ο κ. Μαγιορκίνης θεωρεί ότι δεν είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο.

Η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτοντας πως ακόμη και με R κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων.

«Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση» τόνισε και πρόσθεσε πως με το ενδεχόμενο των 500 κρουσμάτων, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, θα δούμε πίεση στο σύστημα υγείας. «Γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στους 50 με 60 διασωληνωμένους» επισήμανε.

Το νέο σενάριο για τα σχολεία

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής ανέφερε πως το σενάριο για άνοιγμα στις 14 του μήνα έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ενδεχόμενη πραγματοποίηση αυτού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο σενάριο ανοίγματος των σχολείων σε δύο φάσεις.

«Ας πούμε του δημοτικού θα μπορούν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου και Λυκείου αργότερα» ανέφερε ως παράδειγμα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share