Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Νέα πρόκληση των Τούρκων: «Θα συνεχίσουμε επ' αόριστον τις σεισμικές έρευνες»

«Κόκκινος» συναγερμός με την νέα δήλωση Ακάρ

27 Αυγούστου 2020 11:20
Νέα πρόκληση των Τούρκων: «Θα συνεχίσουμε επ' αόριστον τις σεισμικές έρευνες»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε νέα πρόκληση προχωρούν οι Τούρκοι σχετικά με το Αιγαίο, με τον Χουλουσί Ακάρ να αναφέρει πως θα συνεχιστούν επ' αόριστον οι σεισμικές έρευνες.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, με νέες του δηλώσεις τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές:

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες.

Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη νέα NAVTEX που εκδόθηκε λίγο νωρίτερα, σήμερα, Πέμπτη (27/8).

«Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τη στεριά ή τη θάλασσα κανενός, αλλά δεν θα επιστρέψουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας από γειτονική στεριά ή θάλασσα» δήλωσε ο Ακάρ, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή».

Μιλώντας για τη νέα τουρκική NAVTEX, ο ίδιος είπε ότι αφορά σε διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων στα ανοιχτά των ακτών της πόλης Ισκεντερούν (σ.σ. Αλεξανδρέττα).

«Η πρόσφατη NAVTEX της Τουρκίας αφορά την ασφάλεια για ναυτική άσκηση στα ανοιχτά των ακτών Ισκεντερούν, στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα για τα θαλάσσια σύνορα, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι «επιθυμούμε διάλογο, αλλά θέλουμε και τα δικαιώματά μας».

Παρέμβαση Τραμπ: Τα τηλεφωνήματα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν για τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είχε την Τετάρτη διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες διευθέτησαν τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης. Αρχικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Τι ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος;

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπως θα δείτε εδώ, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Επίσης, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα. Αμέσως μετά ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία επιθυμεί μείωση της έντασης στην περιοχή και πως είναι υπέρ του διαλόγου.

Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν ωστόσο πως ο Ερντογάν υπέδειξε την Ελλάδα στον Τραμπ, ως υπαίτια για την κρίση, ζητώντας του να στραφεί προς την Αθήνα για αποκλιμάκωση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share