Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Βγάζει το στρατό η απελπισμένη Ισπανία

Δραματικές στιγμές και πάλι στην χώρα

25 Αυγούστου 2020 15:15
Κορωνοϊός: Βγάζει το στρατό η απελπισμένη Ισπανία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε απελπιστική κατάσταση αρχίζει να βρίσκεται και πάλι η Ισπανία, με τον πρωθυπουργό της, Πέδρο Σάντσεθ, να ανακοινώνει σήμερα (25/8) πως θα ζητήσει τη βοήθεια του στρατού για τη διαχείριση του κορωνοϊού.

«Η ισπανική κυβέρνηση θα θέσει στη διάθεση των περιφερειών το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων για να πραγματοποιούν την ιχνηλάτηση» των κρουσμάτων, δήλωσε ο Σάντσεθ στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του, τη στιγμή που έπεσε και η «βόμβα» για παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως 2.000 στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν για τον σκοπό αυτό.

Η Ισπανία έχει καταγράψει πάνω 420.000 κρούσματα ενώ περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τον φονικό ιό μέχρι αυτή τη στιγμή.

Αποτελεί μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό.

«Μην νομίζετε ότι...» - Νέα προειδοποίηση για τον κορωνοϊό από τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο

Σε νέα προειδοποίηση για τον κορωνοϊό προχώρησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ζητώντας ιδιαίτερη προσοχή σε όσους γυρίζουν από διακοπές, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να περιμένουμε πως η κατάσταση θα «αποφορτιστεί» εύκολα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας, το βασικό είναι να τηρηθούν τα μέτρα για τις αποστάσεις, το πλύσιμο χεριών και κυρίως τη χρήση μάσκας. Τόνισε, επίσης, πως ο ΕΟΔΥ ίσως θα πρέπει να ενημερώσει καλύτερα για τις περιοχές στις οποίες υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να το γνωρίζουν όσοι πήγαν σε αυτές, ενώ ο Νίκος Σύψας εξήγησε την τακτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

«Οι άνθρωποι που θα γυρίσουν από τις περιοχές που είχαν παρατηρηθεί κρούσματα, είναι εντός εισαγωγικών "υψηλού κινδύνου". Σε αυτό το σημείο ίσως θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να κάνει μια καλύτερη ενημέρωση για το σε ποιες περιοχές υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να το ξέρει ο κόσμος», τόνισε με νόημα.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο όσοι βρέθηκαν σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μια εβδομάδα έως 15 ημέρες, να χρησιμοποιούν μάσκα, να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους.

Τι θα κρίνει το άνοιγμα των σχολείων

Αναφορικά με τον αριθμό κρουσμάτων που θα καθιστούσε απαγορευτικό το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε πως «αν αρχίσουν να διπλασιάζονται ή να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε 3-4 ημέρες, αυτό οπωσδήποτε είναι ένα ισχυρό καμπανάκι».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πει κανείς ότι για παράδειγμα με 500 κρούσματα κλείνουν τα σχολεία αλλά με 400 δεν κλείνουν. Εξήγησε ότι συνεκτιμώνται μια σειρά παραγόντων, όπως ποιες ηλικίες αφορούν τα κρούσματα, πόσο γρήγορα αυξάνονται και άλλοι.

«Να μη νομίζει ο κόσμος ότι ως δια μαγείας την 1η Οκτωβρίου δεν θα έχουμε κρούσματα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το θέμα είναι να μην έχουμε πολλά και σοβαρά», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share