Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ: Μήνυμα για την Τουρκία

Πραγματοποιήθηκε χθες

25 Αυγούστου 2020 11:34
Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ: Μήνυμα για την Τουρκία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κοινή αεροναυτική άσκηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης.

Στην άσκηση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ, Υποβρύχιο (Υ/Β) Τύπου 214 και έξι Αεροσκάφη F – 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και Ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων, ενώ την ίδια ώρα ο Ερντογάν συνέχισε τις απειλές.

Συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Νέα ελληνική Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά - Αγωνία στον αέρα με τουρκικό μαχητικό στην Χίο

Ο συναγερμός στο Αιγαίο σημαίνει έντονος, με την Ελλάδα να αποφασίζει να απαντήσει στην παράταση της παράνομης τουρκικής Navtex με δική της, η οποία θα έχει άσκηση με πραγματικά πυρά, ενώ αγωνία επικρατεί στον αέρα με ένα τουρκικό μαχητικό να έχει κοντέψει να συντριβεί στην Χίο.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.

Η Navtex θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ώς τις βραδυνές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.

Πριν από δύο εβδομάδες, παράλληλα, όπως αναφέρει το enikos.gr, λίγο πριν ξεκινήσουν οι προκλήσεις με το Ορούτς Ρέις και την παράνομη Navtex, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην Ανατολική Μεσόγειο, ζεύγος τουρκικών μαχητικών είχε παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, εισβάλλοντας από την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα από Λήμνο-Λέσβο.

Μαχητικά F-16 από την 330 Μοίρα καταδίωξης ξεκίνησαν τις διαδικασίες αναχαίτισης. Κάποια στιγμή κι ενώ βρίσκονταν σε υψόμετρο 22.000 ποδών ανάμεσα από Χίο – Σάμο, ο «άσσος» (σ.σ. ο αρχηγός) του τουρκικού ζεύγους έχασε τον «δύο». Ο ασύρματος πήρε φωτιά. Ο «δύο» δεν έδινε κανένα σημάδι ζωής. Τα δευτερόλεπτα έδειχναν να κυλούν με αιώνες. Στο μυαλό όλων ήρθε το χειρότερο σενάριο. Όταν ξαφνικά ο «δύο» έδωσε σημεία ζωής, επικοινωνώντας από υψόμετρο μόλις 2.000 ποδών. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι έπαθε vertigo (απώλεια ορίζοντα) ή να μην ήταν και τόσο έμπειρος και να μπήκε σε μερική απώλεια αίσθησης λόγω της στρεσογόνας κατάστασης που βίωνε.

Σύμφωνα, ωστόσο, με έγκυρες πηγές ενημέρωσης, παραλίγο να κάρφωνε βόρεια της Χίου κι ίσως από καθαρή τύχη δεν φτάσαμε στο ατύχημα ή ακόμη και το δυστύχημα, που σίγουρα θα αύξανε κατακόρυφα την ένταση στην περιοχή.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share