Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ισχυρός σεισμός στην Κόστα Ρίκα

Πόσα Ρίχτερ ήταν

25 Αυγούστου 2020 07:19
Ισχυρός σεισμός στην Κόστα Ρίκα

Σεισμική δόνηση 6 βαθμών σημειώθηκε στην Κόστα Ρίκα, στη δυτική ακτή της χώρας, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), πάντως κατά τις πρώτες πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί θύματα ούτε υλικές ζημιές, αν και ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ. Ενώ, ισχυρός σεισμός σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες και στην Ινδονησία.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 27 χιλιομέτρων κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Χάκο. Ταρακουνήθηκαν κτίρια στην πρωτεύουσα, που απέχει περίπου 66 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν ισχύος 5,5 βαθμών και ότι το εστιακό βάθος ήταν 15 χιλιόμετρα. Λίγο αργότερα προέβη σε διόρθωση, δίνοντας το μέγεθος του σεισμού στα 5,3 Ρίχτερ.

Σεισμός στη Λαμία

Σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/9) στη Λαμία. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 93 χιλιόμετρα.

Σεισμός αισθητός στην Αθήνα

Σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά της Ύδρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, ισχυρός σεισμός σημειώθηκε και προ ημερών στην Αμαλιάδα.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 53 χλμ. νοτιο-νοτιοανατολικά της Ύδρας.Το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 89,9 χλμ. Μάλιστα, ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.

Σεισμός πρόβλεψη: «Καμπανάκι» από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο για τις Αλκυονίδες νήσους

Έντονη ανησυχία εξέφρασε ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Αλκυονίδες νήσους. Ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε ότι η σεισμική δράση είναι αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και πρότεινε την τοποθέτηση φορητών σεισμογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αλκυονίδες νήσοι αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου και ήταν το επίκεντρο του σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αναλυτικά, στην ανάρτησή του ο Γ. Παπαδόπουλος έγραψε:

«ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ!

Η σεισμική δράση στον Ανατ. Κορινθιακό το τελευταίο 2μηνο είναι αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Εισηγήθηκα στο Αστεροσκοπείο να τοποθετήσει φορητούς σεισμογράφους για καλύτερη παρακολούθηση. ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑ. Έκαναν και δημόσια ανακοίνωση, παρέλειψαν να αναφέρουν ποιος το εισηγήθηκε….δεν πειράζει…η ουσία μετράει. Υπάρχει και δίκτυο μαγνητομέτρων εκεί από το 2011. Τώρα είναι τα δύσκολα. Δηλαδή, η από εδώ και πέρα αξιολόγηση, γιατί η καταγραφή μόνη της δε λέει τίποτα. Όταν χρειαστεί θα επανέλθω».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share