Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Κλειστή για δύο μέρες η Λίμνη Βουλιαγμένης λόγω κρούσματος

Ανησυχία στην περιοχή

24 Αυγούστου 2020 10:41
Κορωνοϊός: Κλειστή για δύο μέρες η Λίμνη Βουλιαγμένης λόγω κρούσματος
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός επεκτείνεται και η Λίμνη Βουλιαγμένης θα μείνει κλειστή για δύο μέρες λόγω κρούσματος.

Συγκεκριμένα βρέθηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μπει προσωρινό «λουκέτο», προκειμένου να γίνουν απολυμάνσεις, τη στιγμή που φαίνεται η χώρα να βρίσκεται στο δεύτερο κύμα.

Μάλιστα ένας άνθρωπος του καταστήματος βρίσκεται στην είσοδο του πάρκινγκ και ενημερώνει τους επισκέπτες που θέλουν να μπουν στο χώρο πώς η λίμνη της Βουλιαγμένης θα κλείσει προληπτικά για τις επόμενες 48 ώρες.

Ώρα αποφάσεων για σχολεία και νέα μέτρα - Αγωνία για την επιστροφή των εκδρομέων

Ώρα αποφάσεων έχει έρθει, σχετικά με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει για τον κορωνοϊό, με τα νούμερα να είναι φοβερά ανησυχητικά, και δη για την Αττική, το τελευταίο 24ωρο, ενώ αγωνία υπάρχει και για την επιστροφή των εκδρομέων, μετά τις διακοπές.

Τρεις από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας (Αττική, Κρήτη, ανατολ. Μακεδονία και Θράκη), οκτώ περιφερειακές ενότητες (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Λάρισα, Κέρκυρα, Καρδίτσα, Πέλλα, Πιερία, Λέσβος) και 9 δήμοι (Μύκονος, Πάρος, Θήρα, Βόλος, Κατερίνη, Ρόδος, Αντίπαρος, Ζάκυνθος, Κως) βρίσκονται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, ωστόσο η διασπορά του ιού παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα.

Χθες είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ με 284 νέα κρούσματα και συνολικό αριθμό κρουσμάτων 8.664. Συνολικά το Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκαν 548 νέα κρούσματα, ενώ τις πρώτες 22 ημέρες του Αυγούστου καταγράφηκαν σχεδόν τα μισά (4.317) από το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Στον αρνητικό απολογισμό του διημέρου και η είδηση ότι ανάμεσα στους διασωληνωθέντες προστέθηκε ένας ακόμα ανήλικος κάτω των 17 ετών. Μέχρι χθες δεν είχε γίνει γνωστό αν το αγόρι έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Προειδοποίηση από τους ειδικούς

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι πλέον θέμα στατιστικής, όσο αυξάνονται τα άτομα νέας ηλικίας που κολλούν τον ιό, να αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιοι εξ αυτών να το περάσουν βαρύτερα. «Οι περισσότεροι νέοι δεν θα έχουν πρόβλημα, αλλά όσο αυξάνει ο αριθμός των νέων ατόμων που κολλούν τον ιό θα αυξάνονται και τα νέα άτομα που χρειάζεται να νοσηλευτούν ή ακόμα και να το περάσουν βαριά και να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη. Επομένως δεν είναι μια αθώα ίωση. Εχει μεγαλύτερη θνητότητα από τον ιό της γρίπης», έλεγε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, από τα 48,6 έτη τον Μάρτιο στα 36,2 έτη τον Αύγουστο και η αύξηση του ποσοστού που καταλαμβάνουν στο σύνολο των διαγνωσθέντων περιστατικών οι ηλικίες 18-39 ετών (44,6%), δηλαδή σχεδόν ένα στα δύο, οδήγησε μεταξύ άλλων και στη λήψη μέτρων όπως την επιβολή ωραρίου στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης στις περιοχές που είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες (χθες προστέθηκε στον κατάλογο και η περιφερειακή ενότητα της Λέσβου).

Τήρηση μέτρων

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν πως η επίπτωση των μέτρων που έχουν ληφθεί δεν θα φανεί πριν το τέλος του μήνα και τονίζουν σε όλους τους τόνους την ανάγκη τήρησης των ατομικών μέσων προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας μιλώντας στο Θέμα FM είπε χαρακτηριστικά: «Με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».

Ωστόσο οι έλεγχοι που γίνονται από την ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν πως είναι πολλοί ακόμα εκείνοι που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα. Την περασμένη εβδομάδα το πάρτι στη Μύκονο με τους 400 καλεσμένους ήταν ένα τρανταχτό παράδειγμα προς αποφυγήν, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι το μόνο. Στην Αχαΐα οι αρχές επενέβησαν σε οικία όπου γινόταν γλέντι γάμου, με περισσότερους από 400 παρευρισκομένους (οι 120 εντός της οικίας και οι 300 περιμετρικά αυτής). Οι αστυνομικοί του τμήματος δυτικής Αχαΐας συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη και του επέβαλαν πρόστιμο 3.000 ευρώ. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη. Σημειώνεται ότι από τις αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.916 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 7.907 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ και 9 των 300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, εκτός από τα υψηλά πρόστιμα και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης που προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες ή τους διοργανωτές εκδηλώσεων, προβλέπεται και πρόστιμο 150 ευρώ για τους πολίτες που συμμετέχουν.

Κανόνες στην εργασία

Τηλεργασία, μάσκα και κλιμακωτό ωράριο προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ήδη, τέθηκε σε ισχύ η σταδιακή προσέλευση στη δουλειά, στις 07:00, 08:00 και 09:00 το πρωί για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας και τα μέσα συγκοινωνίας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ η εξ αποστάσεως εργασία για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αφορά και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ανακοινώσεις για τα σχολεία

Το απόγευμα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την ημερομηνία και το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων. Θα διευκρινιστούν τα μέτρα σχετικά με τη χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλείμματα και την τήρηση των αποστάσεων. Ειδικά μαθήματα θα γίνουν σε νηπιαγωγείο και δημοτικό για τη σωστή χρήση της μάσκας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share