Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πρόκληση από Τουρκία: Παρατάθηκε μέχρι τις 27 Αυγούστου η παράνομη Navtex για το Oruc Reis

Εξακολουθεί να κινείται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

23 Αυγούστου 2020 20:16
Πρόκληση από Τουρκία: Παρατάθηκε μέχρι τις 27 Αυγούστου η παράνομη Navtex για το Oruc Reis

Συναγερμός έχει σημάνει στο Αιγαίο καθώς μέχρι τις 27 Αυγούστου παρατάθηκε η παράνομη τουρκική Navtex για το Oruc Reis, να υπενθυμίσουμε πως η λήξη της παράνομης Navtex θα γινόταν κανονικά απόψε τα μεσάνυχτα.

Αφορά την ίδια περιοχή που κινείται ο τουρκικός στολίσκος από τις 10 Αυγούστου μέχρι σήμερα. Εκτιμάται ότι πρόκειται για προσπάθεια του Ερντογάν να αυξήσει την πίεση προς την ελληνική πλευρά, ενόψει της ψήφισης την Τετάρτη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ και ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών σε Ελλάδα και Τουρκία.


To τουρκικό ερευνητικό πλοίο Οruc Reis και ο στολίσκος των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν εξακολουθεί να κινείται στην περιοχή ερευνών που έχει επιλέξει η Άγκυρα για να προωθήσει τον ισχυρισμό της ότι η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Από τις 10 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο με τα πολεμικά πλοία που το «προστατεύουν» και τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han, περιπλανώνται με χαμηλή ταχύτητα 4-5 κόμβων και σε κάποια διαστήματα ρίχνουν καλώδια μήκους χιλιομέτρων χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν διεξάγονται ή έχουν διεξαχθεί σεισμικές έρευνες και τι είδους είναι αυτές.

Σύμφωνα με την παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλεας στις 10 Αυγούστου, οι έρευνες του Oruc Reis θα συνεχιστούν μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα.

Με τη νέα Navtex οι Τούρκοι επιλέγουν να συνεχίσουν το γαϊτανάκι των τσαμπουκαδων μέχρι την 27η Αυγούστου.

Το πρωί της Κυριακής το Oruc Reis συνέχιζε την πορεία του δυτικά-νοτιοδυτικά. Ώρα 10 της 23ης Αυγούστου το oruc reis και ο τουρκικός στολίσκος απείχαν περιπου 10 ναυτικά μιλια όποτε και θα ξανά έμπαιναν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινούμενοι στο νότιοανατολικο κομμάτι της navtex.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη για πιθανό διάλογο με την Τουρκία

Ξεκάθαρο μήνυμα για έναν πιθανό διάλογο με την Τουρκία εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με το συναγερμό στο Αιγαίο να υφίσταται, αναφέρθηκε στο πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Κάλεσε την Τουρκία πρώτα «να σταματήσει τις προβοκάτσιες» και στη συνέχεια «να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες». Νωρίτερα, κατά την Σύνοδο Κορυφής, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου από τις κινήσεις του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο και σύμφωνα με πληροφορίες ξεκαθάρισε προς τους ομολόγους του, ότι για να ξεκινήσουν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές θα πρέπει πρώτα να φύγουν τα τουρκικά πλοία από την περιοχή.

«Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι δεν θα δεχθεί ούτε εκβιασμούς, ούτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της», όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απάντησε και σε ερώτηση για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρά το γεγονός ότι η έκτακτη Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη είχε ως μοναδικό θέμα τις κυρώσεις της ΕΕ στην Λευκορωσία, ύστερα από τις παρεμβάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και του κύπριου Προέδρου έγινε ολόκληρος κύκλος συζήτησης για την τουρκική παραβατικότητα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Αθήνα υπάρχει ικανοποίηση για την στήριξη που σημειώθηκε από άλλους ηγέτες και κυρίως για το γεγονός ότι «όλες οι επιλογές θα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι» στην Σύνοδο του Σεπτεμβρίου που θα αφορά την Τουρκία. Ο δρόμος για κυρώσεις στην Άγκυρα στην ουσία έχει ανοίξει σε περίπτωση που συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων και των παράνομων ενεργειών.

Με την συνέντευξη στο CNN, ο κ. Μητσοτάκης, θέλησε να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η κλιμάκωση είναι αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας και η Ελλάδα ναι μεν δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση, αλλά αφετέρου δεν θα ανεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και την δημιουργία τετελεσμένων. Ως τέλος της διαδρομής στην διένεξη με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, εφόσον η άλλη πλευρά σταματήσει τις προκλήσεις και καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, έδειξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Αν δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα μπορούμε πάντα να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αποφασίσει αυτό», σημείωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share