Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εμπλοκή στο Αιγαίο: Θερμοβολίδες εναντίον Έλληνα πιλότου

Τι συνέβη;

22 Αυγούστου 2020 12:08
Εμπλοκή στο Αιγαίο: Θερμοβολίδες εναντίον Έλληνα πιλότου

Μπορεί εδώ και δύο εβδομάδες όλα τα βλέμματα να έχουν στραφεί στη θάλασσα, με τον ελληνικό και τον τουρκικό στόλο να έχουν αναπτυχθεί απέναντι ο ένας από τον άλλο, ωστόσο σε ανάλογους ρυθμούς ετοιμότητας βρίσκεται και η Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο.

Και δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και από αέρος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα συνέβησαν χθες, όταν τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο.

Στην περιοχή έσπευσαν ελληνικά αεροσκάφη προκειμένου να τα αναχαιτίσουν.

Ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες και εμπλοκές, με τους Έλληνες πιλότους να εγκλωβίζουν τα τουρκικά μαχητικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ALPHA, ένα από τα μαχητικά που είχε «λοκαριστεί» κατ’ εξακολούθηση από μαχητικό της 330 Μοίρας εξαπέλυσε flares (θερμοβολίδες) και εγκατέλειψε άρον - άρον την περιοχή, κίνηση ιδιαίτερα επικίνδυνη την οποία ωστόσο συνηθίζουν να κάνουν οι Τούρκοι πιλότοι πάνω στον πανικό τους προκειμένου να ξεφύγουν

Έτσι άδοξα για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία έληξε η προσπάθεια να εμφανιστεί ξανά προκλητική πάνω από το Αιγαίο και να δοκιμάσει την τύχη της απέναντι στα ελληνικά «γεράκια».

Σε νευρικό κλονισμό οι Τούρκοι

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως... πόνεσε πολύ τον Ερντογάν το πλήγμα της KEMAL REIS από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, μιας και διαπίστωσε για μια ακόμη φορά ποιος έχει το «πάνω χέρι» στο πεδίο.

Μπορεί οι Τούρκοι να είναι πανίσχυροι στρατιωτικά και υπεράριθμοι, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν καταλάβει καλά πως αυτό που παίζει σημαντικότερο ρόλο είναι η στρατηγική, η ψυχραιμία, η αποφασιστικότητα και η εμπειρία.

Έχοντας υποστεί αλλεπάλληλες ήττες από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και με την αντιπολίτευση να ασκεί δριμύτατη κριτική, το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να… διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό, με συνεχή ψέματα και προπαγάνδα προς τον τουρκικό λαό.

Από τον Μάρτιο μέχρι τώρα, οι Τούρκοι έχουν χάσει στις εξής «μάχες»:

1. Έβρος. Η Ελλάδα αντιμετώπισε τις ορδές προσφύγων και μεταναστών που πήγαν να εισβάλουν στην Ελλάδα κατόπιν εντολής του καθεστώτος Ερντογάν.

2. Στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου στις 21 Ιουλίου 2020. Οι Τούρκοι έβγαλαν μαζικά τον τουρκικό στόλο από το ναύσταθμο του Ακσάζ αλλά βρήκαν μπροστά τους το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που τους "έκοψε το δρόμο" προς την ανατολική Μεσόγειο.

3. Σφοδρό χτύπημα της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ στο «καμάρι του τουρκικού στόλου» την KEMAL REIS. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο επιχείρησε να αποκόψει την ελληνική φρεγάτα από την παρακολούθηση του ερευνητικού Oruc Reis. Ο κυβερνήτης του ΛΗΜΝΟΣ κράτησε σταθερή πορεία, χτύπησε στα… πλευρά το KEMAL REIS και το έστειλε για επισκευή στο ναύσταθμο.

4. Εντοπισμός τουρκικού υποβρυχίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άνδρου και Εύβοιας. Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε τον εισβολέα και αυτό που ακολούθησε για τον Τούρκο κυβερνήτη ήταν… εφιάλτης!

5. Συντριπτικές και καθημερινές ήττες στον αέρα από την Πολεμική Αεροπορία. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα οι Τούρκοι, οι οποίοι επιχειρούν ακόμα και άνανδρες μαζικές παραβιάσεις στο Αρχιπέλαγος. Οι Έλληνες χειριστές τους βάζουν στο στόχαστρο και τους κυνηγούν μέχρι τα τουρκικά παράλια.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share