Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ στην Ινδονησία

Που ήταν το επίκεντρο;

21 Αυγούστου 2020 08:16
Ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ στην Ινδονησία

Σεισμική δόνηση 6,9 βαθμών σημειώθηκε στη Θάλασσα Μπάντα, ανοικτά της Ινδονησίας, το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), αναθεωρώντας τα προς τα πάνω τις δύο πρώτες εκτιμήσεις του για την ισχύ του σεισμού (6,8 και 6,6) ενώ πριν δύο ημέρες ισχυρός σεισμός σημειώθηκε και στις Φιλιππίνες.

Ο σεισμός ωστόσο έγινε σε βάθος 640 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Κέντρο, το οποίο εκτίμησε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να σημειωθεί τσουνάμι στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.

Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, ζώνη όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το 2018, σεισμός 7,5 βαθμών που ακολούθησε τσουνάμι στη νήσο Κελέβη (ή Σουλαουέσι) είχε απολογισμό 4.300 νεκρούς και αγνοούμενους.

Το 2004, καταστροφικός σεισμός 9,1 βαθμών σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της Σουμάτρας προκάλεσε τσουνάμι, με τον απολογισμό των θυμάτων στην περιφέρεια να φθάνει τους 220.000 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 170.000 στην Ινδονησία.

Σεισμός στη Λαμία

Σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/9) στη Λαμία. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 93 χιλιόμετρα.

Σεισμός αισθητός στην Αθήνα

Σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά της Ύδρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, ισχυρός σεισμός σημειώθηκε και προ ημερών στην Αμαλιάδα.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 53 χλμ. νοτιο-νοτιοανατολικά της Ύδρας.Το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 89,9 χλμ. Μάλιστα, ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.

Σεισμός πρόβλεψη: «Καμπανάκι» από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο για τις Αλκυονίδες νήσους

Έντονη ανησυχία εξέφρασε ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Αλκυονίδες νήσους. Ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε ότι η σεισμική δράση είναι αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και πρότεινε την τοποθέτηση φορητών σεισμογράφων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αλκυονίδες νήσοι αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου και ήταν το επίκεντρο του σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αναλυτικά, στην ανάρτησή του ο Γ. Παπαδόπουλος έγραψε:

«ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ!

Η σεισμική δράση στον Ανατ. Κορινθιακό το τελευταίο 2μηνο είναι αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Εισηγήθηκα στο Αστεροσκοπείο να τοποθετήσει φορητούς σεισμογράφους για καλύτερη παρακολούθηση. ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑ. Έκαναν και δημόσια ανακοίνωση, παρέλειψαν να αναφέρουν ποιος το εισηγήθηκε….δεν πειράζει…η ουσία μετράει. Υπάρχει και δίκτυο μαγνητομέτρων εκεί από το 2011. Τώρα είναι τα δύσκολα. Δηλαδή, η από εδώ και πέρα αξιολόγηση, γιατί η καταγραφή μόνη της δε λέει τίποτα. Όταν χρειαστεί θα επανέλθω».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share