Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Λευκορωσία: Νεκρός διαδηλωτής από σφαίρα στο κεφάλι - Αυτή ήταν η απόφαση της ΕΕ

Χαμός στην χώρα

19 Αυγούστου 2020 16:36
Λευκορωσία: Νεκρός διαδηλωτής από σφαίρα στο κεφάλι - Αυτή ήταν η απόφαση της ΕΕ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σοκ φέρνει παγκοσμίως η είδηση του θανάτου ενός διαδηλωτή στη Λευκορωσία από σφαίρα στο κεφάλι, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να πραγματοποιεί συμβούλιο και να αναφέρει, ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών της χώρας, ενώ αυτό δεν ήταν το μόνο θέμα που συζητήθηκε στο Συμβούλιο.

Το σκηνικό συνέβη στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του Αλεξάντρ Λουκασένκο οι οποίες κατεστάλησαν βίαια την περασμένη εβδομάδα. Το υπουργείο Υγείας της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του τον θάνατο του Γκενάντι Σούτοφ, 43 ετών, έπειτα από «ισχυρή επιδείνωση» της κατάστασης της υγείας του, χωρίς να αναφέρει την αιτία των τραυμάτων του.

Σύμφωνα με τους οικείους του Γκενάντι Σούτοφ και πηγές τις οποίες επικαλούνται τα λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης, ο διαδηλωτής είχε τραυματισθεί από σφαίρα στο κεφάλι στις 11 Αυγούστου στο Μπρεστ, πόλη της δυτικής Λευκορωσίας, και υπέκυψε σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Μινσκ. Πρόκειται για τον τρίτο νεκρό από την αρχή των διαδηλώσεων κατά των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, τα οποία αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση. Κατά τις διαμαρτυρίες αυτές στη Λευκορωσία υπήρξαν δεκάδες τραυματίες, ενώ έγιναν 6.700 συλλήψεις.

Πηγές που ερωτήθηκαν από τον ενημερωτικό ιστότοπο tut.by έκαναν λόγο για «τραύμα από σφαίρα στο κρανίο». Η αστυνομία είχε παραδεχθεί στις 12 Αυγούστου ότι είχε χρησιμοποιήσει την προηγουμένη πραγματικά πυρά στο Μπρεστ εναντίον «επιθετικών» διαδηλωτών που ήταν οπλισμένοι με σιδερένιες ράβδους, όπως υποστήριξε, τραυματίζοντας έναν απ’ αυτούς. Οι οικείοι του Γκενάντι Σούτοφ υποστήριξαν από την πλευρά τους μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης πως αυτός ο τελευταίος δεν ήταν καθόλου «επιθετικός» και απλώς περπατούσε στον δρόμο, πριν δεχθεί έναν πυροβολισμό από τη στέγη μιας πολυκατοικίας.

Επέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τρεις ώρες διήρκεσε η τηλεδιάσκεψη του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα τη Λευκορωσία.

Η συζήτηση των ηγετών ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών) και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15.00.

Όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω του λογαριασμού του στο twitter, «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η βία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και περιεκτικός διάλογος».

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ακολουθεί ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, θα έθετε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων που ευθύνονται για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9η Αυγούστου, αλλά και για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, που διεκδικούσε έκτη θητεία στον θώκο, ισχυρίζεται ότι βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων έχει κερδίσει στις εκλογές με ποσοστό 80%.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη Λευκορωσία.

Μεταξύ των αρχικών σκέψεων είναι η δημιουργία ενός ταμείου για τα θύματα της καταστολής στη χώρα, η χρηματοδότηση σχεδίων προκειμένου να υποστηριχθεί ο πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενίσχυση των ανταλλαγών φοιτητών με την ΕΕ καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τους Λευκορώσους. Εξάλλου η Πολωνία, η Τσεχία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και η Δανία έχουν ζητήσει από την ΕΕ να μεσολαβήσει μεταξύ του Λουκασένκο και της αντιπολίτευσης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share