Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Η ζημιά στο Kemal Reis μετά τη σύγκρουση με το «Λήμνος» (photo)

Δείτε εικόνα!

19 Αυγούστου 2020 12:03
Συναγερμός στο Αιγαίο: Η ζημιά στο Kemal Reis μετά τη σύγκρουση με το «Λήμνος» (photo)
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στη δημοσιότητα βρέθηκε εικόνα από τη ζημιά στην τουρκική φρεγάτα Kemal Reis μετά τη σύγκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος», δείχνοντας την έκτασή της και εντείνοντας το συναγερμό στο Αιγαίο.

Η «Καθημερινή» δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία είναι ξεκάθαρη η ζημιά που έχει υποστεί το τουρκικό πλοίο μετά την επακούμβηση με την ελληνική φρεγάτα Λήμνος, ενώ «βόμβα» έριξε για το Oruc Reis σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12/08 λίγο έλειψε να ξεσπάσει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όταν η όταν η τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis» που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» που παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις της Άγκυρας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ακολούθως, μετά τον επικίνδυνο ελιγμό της τουρκικής φρεγάτας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η σύγκρουση με το ελληνικό πολεμικό πλοίο, ο κυβερνήτης, αντιπλοιάρχος Ιωάννης Σαλιάρης ενημέρωσε ιεραρχικά τον διοικητή φρεγατών του στόλου για το περιστατικό που μόλις σημειώθηκε.

Μάλιστα χθες (18/8) έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε με τον κυβερνήτη και τον συνεχάρη για την ψυχραιμία του.

Αυτή είναι η θέση του Oruc Reis - Θέτει θέμα Τουρκίας στην ΕΕ ο Μητσοτάκης

Νεότερα υπάρχουν, σχετικά με τη θέση του Oruc Reis, με το συναγερμό στο Αιγαίο να συνεχίζει να υφίσταται, την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει θέμα Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, από τις 11 το βράδυ της Τρίτης (18/8), το Oruc Reis πέρασε το ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντός της οποίας κινείται, δείχνοντας ότι κάνει έρευνες. Κινείται με πορεία 230ο δυτική νοτιοδυτική και ταχύτητα περίπου 4 κόμβων. Απέχει περίπου 60 ναυτικά μίλια από το δυτικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Πολεμικό Ναυτικό, με ισχυρή δύναμη, συνεχίζει να έχει υπό ασφυκτικό κλοιό συνοδείας το τουρκικό ερευνητικό και την μειωμένη αριθμητικά συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, μετά την αποχώρηση του KEMAL REIS λόγω προβλημάτων πλεύσης από την επαφή που είχε με την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.

Αυτά ζητά στην ΕΕ ο Μητσοτάκης

Στο πλαίσιο των εν εξελίξει πρωτοβουλιών για ενίσχυση του διπλωματικού μετώπου ενάντια στις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και στη σημερινή έκτακτη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. όπου θα γίνει συζήτηση και για το θέμα του καταλόγου κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που έχει θεσμική υποχρέωση να παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ, η Αθήνα στέλνει σαφές μήνυμα πως εάν η γειτονική χώρα δεν εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες, θα έρθει η επιβολή κυρώσεων, όπως αναφέρει στην έντυπη έκδοσή του «Ελεύθερος Τύπος».

«Εμείς θέλουμε να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Από κει και μετά, αν δεν σταματήσει, ασφαλώς έρχονται οι κυρώσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον Αντ1.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει προς κύρωση στη Βουλή, -οι εργασίες της οποίας ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα-, τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ. Ερωτηθείς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει αυτό μόλις ανοίξει η Βουλή, διευκρινίζοντας ότι «είναι θέμα της διάσκεψης των προέδρων να ορίσει ημερομηνίες».
Ορόσημο για τις εξελίξεις με την Τουρκία αποτελεί η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο που προγραμματίζεται για τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης που είχε ληφθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου όπου ετέθη το ζήτημα τόσο από τη χώρα μας όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Νωρίτερα η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί και στη Σύνοδο των 7 μεσογειακών κρατών της Ε.Ε. στην Κορσική, ενώ η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στην ατζέντα και της συζήτησης στις 20 Αυγούστου του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες για την τουρκική προκλητικότητα και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Δένδιας στην Κύπρο

Στο μεταξύ, από την Κύπρο όπου είχε χθες συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι «η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της Ε.Ε. και πρέπει κατά συνέπεια να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης για την αντιμετώπισή της».

«Οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της Ε.Ε., των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας, περιφρονούν τις ευρωπαϊκές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, συνιστούν κλιμάκωση και απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση και συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Αποσταθεροποιητικός ρόλος

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κατέστησε παράλληλα σαφές ότι «η εμμονή στην παραβατικότητα δεν παράγει τετελεσμένα και δεν παράγει δίκαιο, αλλά επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της».

Υπογράμμισε πως ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι χώρες που δημιουργούν την όξυνση, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά» και προανήγγειλε συνέχιση των πρωτοβουλιών που θα αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.

Εστειλε, τέλος, μήνυμα ότι «οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο, τη στιγμή που γίνονται εν μέσω επιχειρούμενης επιβολής τετελεσμένων, εκβιασμών και απειλών, δεν πείθουν κανέναν» και κατέστησε σαφές ότι «είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί παρά να διεξάγεται υπό τους κανόνες και το κράτος του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της Θάλασσας και των αυτονόητων σχέσεων καλής γειτονίας».

Με Καρενμπάουερ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ ότι έχουμε την ετοιμότητα να συζητήσουμε με τους γείτονές μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, υπό την προϋπόθεση να αποσυρθούν άμεσα τα τουρκικά πολεμικά πλοία και το ερευνητικό σκάφος από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Αμυνας στις 26 Αυγούστου, συζήτησε με την κ. Καρενμπάουερ την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου τόσο της Ε.Ε. όσο και της γερμανικής προεδρίας, προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Η κ. Κραμπ – Καρενμπάουερ συμμερίσθηκε την εκτίμηση του Ελληνα υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση προκαλεί συνθήκες ατυχήματος και συνεπώς πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης και θα υπάρξει εκτόνωση ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διάλογο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share