Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Νέες προσλήψεις στην υγεία - Η αιτία της «έκρηξης» των κρουσμάτων

Αυτά αναφέρθηκαν στην τελευταία ενημέρωση

18 Αυγούστου 2020 13:46
Κορωνοϊός: Νέες προσλήψεις στην υγεία - Η αιτία της «έκρηξης» των κρουσμάτων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Νέες προσλήψεις για την υγεία προαναγγέλθηκαν στη σημερινή (18/8) ενημέρωση για τον κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως δεν φταίει ο τουρισμός για την «έκρηξη» των κρουσμάτων.

Ο υφυπουργός Υγείας, αρχικά, τόνισε πως η κυβέρνηση ενίσχυσε το σύστημα υγείας, αντιμετώπισε τη μάχη με επιτυχία και κατάλληλη οργάνωση, ενώ ακόμη ένας θάνατος σημειώθηκε στην χώρα, φτάνοντας στους 231.

«Σήμερα προέχει η ευλαβική τήρηση των μέτρων. Πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής.

Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα υγείας. Το ανθρώπινο δυναμικό, οι κλίνες ΜΕΘ, η επάρκεια σε φαρμακευτική αγωγή, τα εμβόλια όταν θα είναι έτοιμα» τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, και συμπλήρωσε: «Ενισχύσαμε τις δομές υγείας με προσωπικό, από τον Μάρτιο πάνω από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. 1.000 και πλέον μόνιμοι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων. Αρχές Σεπτέμβρη 400 νέες θέσεις, οι μισές θα αφορούν τις ΜΕΘ. 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές και 600 νοσηλευτές δημόσιας υγείας».

Ο ίδιος ανέφερε πως σε ό,τι αφορά της ΜΕΘ, παρελήφθησαν τον Ιούλιο του 2019 557 κλίνες εντατικής θεραπείας και ένα χρόνο αργότερα «είμαστε στις 901 λειτουργικές». Τόνισε δε, πως θα φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως αυξάνονται και τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη την επικράτεια. Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στην κοινή προμήθεια της ρεμντεσιβίρης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πτήση της καλύπτεται από πόρους της ΕΕ. Ήδη η χώρα έχει παραλάβει 178 φιαλίδια και υπάρχουν περίπου 85 σε νοσοκομεία. Έχουμε επάρκεια στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται.

Για το εμβόλιο, η ΕΕ διαπραγματεύεται για την κοινή προμήθεια. Μας εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του κόστους και έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια. Αν όλα πάνε καλά οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στα τέλη του 2020» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Δεν φταίει ο τουρισμός, ειδικά μέτρα για χώρους εργασίας και σχολεία»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς το μεσημέρι της Τρίτης, προχώρησε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία του κορωνοϊού.

«Βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών» ανέφερε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε πολλές χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας, η οποία συγκριτικά με άλλους βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο.

Αναφορικά με τα νησιά Πάρος και Αντίπαρος τόνισε πως τα κρούσματα ανακοινώνονται ανά περιφερειακή ενότητα για να μην υπάρχει στοχοποίηση και στιγματισμός των περιοχών, ενώ είναι «αστείοι οι ισχυρισμοί για εκατοντάδες κρούσματα στα συγκεκριμένα νησιά», όμως δεν υπάρχει λόγος πανικού.

«Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο και οι ιχνηλατήσεις γίνονται κανονικά, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων» σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η χώρα μας παραμένει σε καλό επίπεδο συγκριτικά με πολλές άλλες τόσο παγκοσμίως όσο και στην ΕΕ καθώς είναι 1321 στην κατάταξη σε χώρα με κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού και 108η σε νεκρούς / εκατομμύριο πληθυσμού.

Επίσης, όπως ανέφερε, δεν φταίει ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στην Ελλάδα, η οποία είναι η πρώτη που εφαρμόζει το PLF στοχευμένα, ενώ επίσης τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.379 ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας από 1η Ιουλίου, από τις οποίες έχουν έλθει συνολικά 2.592.853 άτομα

Ο ίδιος προανήγγειλε και ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας. Επιβεβαίωσε, δε, πως γίνεται ειδική προετοιμασία και για τα σχολεία, και επέμεινε ιδιαίτερα στην τήρηση των μέτρων προστασίας γενικά, επισημαίνοντας πως δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα δεν ευθύνεται ο τουρισμός, καθώς σύμφωνα με το σύστημα PLF τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε πάνω από 319.000 ελέγχους στις πύλες εισόδου, από τις οποίες πέρασαν πάνω από 2 εκατ. άτομα

Η μετάδοση του ιού οφείλεται στην εγχώρια κυκλοφορία και τη μη τήρηση των προφυλάξεων, σημείωσε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της τήρησης αποστάσεων, χρήσης μάσκας, τήρησης μέγιστου αριθμού ατόμων, τήρηση ωραρίων και κανόνων υγιεινής.

Οποιαδήποτε χαλάρωση ανοίγει την πόρτα στον ιό, αυτή την πόρτα πρέπει να την αφήσουμε κλειστή. Ο τρόπος είναι ένας: τηρούμε όλοι τα μέτρα, κατέληξε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share