Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Οι κάτοικοι θα πρέπει να..." - Τι δηλώνουν οι ειδικοί για το τοξικό νέφος από τη φωτιά στη Μεταμόρφωση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

17 Αυγούστου 2020 09:39

Καρκινογόνες και τοξικές ουσίες πλήττουν την ατμόσφαιρα από την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση με αποτέλεσμα ένα τοξικό νέφος καπνού να καλύψει τον Αττικό ουρανό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο καπνός διπλασίασε το ετήσιο όριο των αιωρούμενων σωματιδίων στο Κερατσίνι ενώ ιδιαίτερα υψηλοί ήταν οι δείκτες σε Χαϊδάρι αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Τα καμένα αποκαϊδια δημιουργούν αυξημένες μετρήσεις μαύρου άνθρακα, ο οποίος διαχέει τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Η επίδραση αυτού του τοξικού νέφους ήταν σε διάφορες περιοχές ανάλογα με τη φορά του ανέμου» εξηγούν από το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες

Ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός καλεί όσους μένουν στην περιοχή να τοποθετήσουν βρεγμένες πετσέτες στις πόρτες των σπιτιών τους ώστε να κατακρατάται η σκόνη που προήλθε από την καύση του πλαστικού.

«Οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυστηρά τις οδηγίες που έδωσε η Πολιτική Προστασία και όσοι μένουν στις παρυφές της περιοχής που επλήγη από το φαινόμενο να προσέχουν όχι μόνο τον αέρα που εισπνέουν αλλά να τοποθετήσουν βρεγμένες πετσέτες στην πόρτα εισόδου των σπιτιών τους ώστε να κατακρατάται η σκόνη που προήλθε από την καύση ανακυκλώσιμων υλικών. Τα πιο βαριά σωματίδια θα κάτσουν εκεί κοντά στην πηγή ενώ τα υπόλοιπα θα απλώσουν σε μεγάλη έκταση.

Σε περίπτωση που κάποιοι έχουν λαχανόκηπο να πλύνουν τα προϊόντα ή να μην τα χρησιμοποιήσουν επειδή τα σωματίδια έχουν σκορπίσει στην περιοχή. Οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν τα παιδιά τους γιατί δεν χρειάζεται να εκτεθούν σε τέτοια αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία θα πέσουν κάτω στη γη αλλά θα επαναιωρηθούν δηλαδή θα φυσάει ο αέρας, θα σηκώνεται σκόνη και αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους» λέει ο κ. Χρήστος Ζερεφός.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά στο εργοστάσιο πλαστικών είναι σε ύφεση ενώ ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου έχει καταρρεύσει. Οι πυροσβέστες μπορούν πλέον να πλησιάσουν το εσωτερικό του κατεστραμμένου εργοστασίου, ενώ παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις.εξωτερικό και 3.353 (47.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share