Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

37χρονη με κορωνοϊό γέννησε αγοράκι στο «Αττικόν»

Η κατάσταση της υγείας μητέρας και νεογνού

16 Αυγούστου 2020 16:51
37χρονη με κορωνοϊό γέννησε αγοράκι στο «Αττικόν»
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ακόμα μία γυναίκα θετική στον κορωνοϊό γέννησε ένα αγοράκι στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ”.

Η γυναίκα είναι 37 ετών, πρωτοτόκος, βρισκόταν στην 37η+5 εβδομάδα κύησης και παρακολουθείτο στη Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα». Ενώ, συναγερμός έχει σημάνει στη Μυτιλήνη, καθώς από τα δύο κρούσματα του νέου κορωνοϊού στο νησί, το ένα αφορούσε ιερέα.

Η επίτοκος παραπέμφθηκε σήμερα στο πρωί στις 08.00 πμ στη Γ’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΕΚΠΑ, μετά από συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Υποβλήθηκε χθες σε έλεγχο για λοίμωξη Covid-19 στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου για καισαρική τομή, λόγω ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης του εμβρύου.

Η γυναίκα ήταν ασυμπτωματική. Στις 12.30 έγινε καισαρική τομή. Η μητέρα και το αγοράκι, βάρους γέννησης 2.630 γραμμαρίων, είναι σε άριστη κατάσταση. Η μητέρα μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και το νεογνό μεταφέρθηκε στη μονάδα πρόωρων νεογνών για παρακολούθηση.

«Είναι πολύ πιο δύσκολα από το Μάρτιο - Κινδυνεύουν οι νέοι»: Κραυγή αγωνίας από τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο

Σε κραυγή αγωνίας για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού προχώρησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη από το Μάρτιο, ενώ οι νέοι κινδυνεύουν, σύμφωνα με τον ίδιο, και θα νοσήσουν «βαριά», ενώ η 17χρονη που πάσχει από τον ιό βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Κάθε εβδομάδα πλέον είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει υλοποίηση των μέτρων και από την πολιτεία και από εμάς προκειμένου να δούμε ύφεση, η οποία θα φανεί έπειτα από δέκα μέρες», είπε και πρόσθεσε ότι το νόσημα έχει πλέον περάσει στους νέους. «Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα βαριά περιστατικά», σημείωσε σχολιάζοντας το περιστατικό της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη. «Η κατάσταση είναι διαφορετική και πολύ πιο επικίνδυνη από τον Μάρτιο. Τότε ο καθένας ήταν σπίτι, τώρα η παράμετρος είναι άλλη, καθώς υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων και γίνεται μεταφορά του ιού από τη μια περιοχή στην άλλη, ενώ κρίσιμη είναι η επιστροφή», πρόσθεσε.

Κάνοντας ειδική αναφορά στους νέους, σημείωσε: «Και οι νέοι έχουν κοινή λογική και μπορούν να καταλάβουν ότι επιστρέφοντας από διακοπές μπορεί να φέρουν τον επικίνδυνο ιό που μπορεί να μην βλάψει τους ίδιους ωστόσο μπορεί να βλάψει τους δικούς τους, γι' αυτό πρέπει να αυτοπεριοριστούν», είπε και πρόσθεσε πως «αν θέλουν να κάνουν τεστ πρέπει να το κάνουν έπειτα από πέντε μέρες από την επιστροφή τους, ώστε να μεσολαβεί ο χρόνος επωάσεως σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κάτι στο πλοίο ή οπουδήποτε».

Πότε πρέπει να γίνονται τα τεστ

«Πολλοί άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ένα κρούσμα και αλλόφρονες πάνε την άλλη μέρα για τεστ. Υπάρχει ένας χρόνος επωάσεως μιας εβδομάδας μπορεί και περισσότερο. Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί έως και 2 με 3 μέρες πριν την επώαση, συνεπώς ο κατάλληλος χρόνος για το τεστ είναι 5 με 7 μέρες. Αλλά ας μην βασιζόμαστε στο τεστ. Εάν κάποιος έχει υποψία ότι μπορεί να ήρθε σε επαφή καλό είναι να κρατήσει αυτοπεριορισμό 7 έως 10 ημερών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης» τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Επίσης, έκανε έκκληση να είναι σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ και όσοι βρέθηκαν σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα, όπως για παράδειγμα η Πάρος, καθώς υπάρχει το ζήτημα των ασυμπτωματικών φορέων.

Για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία είπε πως έχει να κάνει αφενός με τη συμπεριφορά εξ ημών αλλά και από το πώς θα διευκολύνει η πολιτεία τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα. Για τα σχολεία ανέφερε πως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της μάσκας ακόμα και από τις μικρότερες ηλικίες κάτω των 10, διότι τα παιδιά είναι πιο υπάκουα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share