Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Απειλεί με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ η Τουρκία - Αυτός είναι ο ρόλος του Kemal Reis

Συνεχίζουν τα επικίνδυνα παιχνίδια οι γείτονες

16 Αυγούστου 2020 13:34
Συναγερμός στο Αιγαίο: Απειλεί με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ η Τουρκία - Αυτός είναι ο ρόλος του Kemal Reis
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Τουρκία συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια και θέτει «κόκκινο» συναγερμό στο Αιγαίο, με την χώρα μάλιστα να απειλεί πως θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, ενώ αποκάλυψε και το ρόλο του Kemal Reis, την ώρα που το Oruc Reis αποχώρησε από την υφαλοκρηπίδα μας.

Συγκεκριμένα, τη θέση πως η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ εάν η Ελλάδα αν αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο αρχιτέκτονας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας, Ναύαρχος Τσεμ Γκιουρντενίζ.

Ο ίδιος δήλωσε πως, «η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ εάν η Ελλάδα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο- Η απόσυρση της Τουρκίας από τη συμμαχία θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στη νότια πτέρυγα του».

«Το Kemal Reis προστατεύει το Barbaros στην Κύπρο»

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα «Kemal Reis» που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», συνοδεύει πλέον το Barbaros στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι το Kemal Reis, μία από τις φρεγάτες που συνόδευε το Oruc Reis άλλαξε πορεία το βράδυ του Σαββάτου. Το Kemal Reis, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, είναι πολύ πιθανό να φεύγει λόγω ζημιών που έχει υποστεί από την ελαφριά πρόσκρουση με τη φρεγάτα Λήμνος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η νηοπομπή, η οποία συνοδεύει το Oruc Reis έχει ενισχυθεί, από το βράδυ της Παρασκευής, με άλλες δύο τουρκικές φρεγάτες. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως το Kemal Reis πιθανώς έπλεε προς τη βάση του, στο Ακσάζ.

Αντι-Navtex εξέδωσε η Κύπρος

Αντι-Navtex εξέδωσε η Κύπρος ως απάντηση στη χθεσινή Navtex της Τουρκίας, με την οποία η παρουσία του Γιαβούζ στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας παρατείνεται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το sigmalive, με την αντι-Navtex, που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Γιαβούζ και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτή η ενέργεια, προστίθεται, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share