Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Συναγερμός στο Αιγαίο: Πληροφορίες ότι αποχωρεί το Kemal Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα (Video)

Φέρεται να αποχώρησε από τη νηπομπή του Oruc Reis

15 Αυγούστου 2020 20:27
Συναγερμός στο Αιγαίο: Πληροφορίες ότι αποχωρεί το Kemal Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συναγερμός στο Αιγαίο: Το Kemal Reis, μία από τις φρεγάτες που συνοδεύει το Oruc Reis -τo τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX- φαίνεται να αλλάζει πορεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open Tv, όλα δείχνουν πως αυτό το πλοίο φαίνεται να έχει αποκοπεί από τον σχηματισμό των πλοίων που πλασιώνουν το Oruc, χωρίς, φυσικά, κανείς να γνωρίζει τις προθέσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

Το βέβαιο είναι πως το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το Kemal Reis είναι πολύ πιθανό να φεύγει λόγω ζημιών που έχει υποστεί από την ελαφριά πρόσκρουση με την φρεγάτα Λήμνος.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Γέρνει το Kemal Reis μετά τη σύγκρουση με το «Λήμνος» - Η αντίδραση της Ελλάδας

Ο συναγερμός στο Αιγαίο καλά κρατεί, με την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis να γέρνει μετά τη σύγκρουση με τη «Λήμνος», αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα πλεύσης.

Στο βίντεο, που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το ίδιο το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαίνεται η φρεγάτα μπροστά από το σεισμογραφικό Oruc Reis. Το βίντεο δόθηκε προφανώς σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι το καράβι είναι αξιόπλοο.

Μόνο, που στο λίγων δευτερολέπτων βίντεο, η φρεγάτα KEMAL REIS στο τέλος, και χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο αρχίζει να γέρνει προς τα αριστερά. Σαν να είχε νερά πρύμνα δεξιά κι ο κυβερνήτης να ρίχνει τη σαβούρα πλώρα αριστερά για να μπορέσει να το ισορροπήσει. Για να έχει σαβούρα όμως, αυτού του μεγέθους, θα πρέπει από κάπου να είχε εισροή υδάτων. Μήπως τελικά τα πράγματα από την δεξιά πλευρά της τουρκικής φρεγάτας δεν είναι και τόσο καλά;

Σύμφωνα με το enikos.gr, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους Ευρωπαίους Ομολόγους του και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, φωτογραφίες από το επεισόδιο με την τουρκική φρεγάτα και πώς κατέληξε να την χτυπήσει η ΛΗΜΝΟΣ στην πρύμνη μετά την απόπειρα εμβολισμού από τον Τούρκο κυβερνήτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε στους ομολόγους του πώς η ΛΗΜΝΟΣ, τη στιγμή που επιχειρούσε εντός διεθνών υδάτων να κάνει αναγνωριστική πλεύση σε κοντινή απόσταση από το Oruc Reis, o Τούρκος κυβερνήτης έκανε κίνηση με σαφή σκοπό να την εμβολίσει στο μέσο. Ο έμπειρος κυβερνήτης της ΛΗΜΝΟΣ αντιλήφθηκε τις προθέσεις του Τούρκου. Έκανε κράτει τις μηχανές, με αποτέλεσμα το KEMAL REIS με την φόρα που είχε πάρει να περάσει από μπροστά. Κι εκείνη τη στιγμή η ΛΗΜΝΟΣ έκανε πρόσω, χτυπώντας τους Τούρκους πίσω δεξιά, στην πρύμνη δηλαδή, πάνω από την ίσαλο γραμμή.

Η φωτογραφία δεν δείχνει τυχαία την αριστερή πλευρά της φρεγάτας, με την οποία «βρήκε» το KEMAL REIS.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι Τούρκοι δεν δίνουν στην δημοσιότητα κάποια φωτογραφία ή βίντεο από την δεξιά πλευρά της φρεγάτας τους, η οποία φαίνεται στο βίντεο να γέρνει.

Πάντως, εντυπώσεις προκαλεί η «άγνοια» που ισχυρίζεται για το επεισόδιο με την ΛΗΜΝΟΣ στην Μεσόγειο η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που απηχεί και την επίσημη γραμμή του υπουργείου, τη στιγμή που η επίσημη κυβέρνηση, κεντρικά, εκθέτει με ντοκουμέντα στην ΕΕ όλο το επεισόδιο.

Σε όσες ερωτήσεις κι αν έγιναν προς το υπουργείο η απάντηση είναι η ίδια «δεν γνωρίζουμε κάτι». Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτό, οι Ευρωπαίοι υπουργοί γνωρίζουν πολλά.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ φέρεται να αντέδρασε έντονα στην τουρκική πρόκληση και την απόπειρα εμβολισμού της ΛΗΜΝΟΣ, αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν θέλουμε να ξαναδούμε τέτοιες εικόνες».

Σε ότι αφορά την διαρροή των ντοκουμέντων, όπως επισημάναμε και χθες στο enikos.gr η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ φέρεται να μην έχει πάθει το παραμικρό στην πλώρη της, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς τουρκικών μέσων ενημέρωσης και Τούρκων αξιωματούχων, ακόμη και του ίδιου του Τούρκου Προέδρου.

Όπως γράψαμε και χθες, «η τρύπα», που φαίνεται στην φωτογραφία, που έδωσε το ΓΕΕΘΑ στην δημοσιότητα μετά την άσκηση με τις γαλλικές δυνάμεις, είναι η «φωλιά» της άγκυρας ενώ ο ιστός που φαίνεται μπροστά να είναι στραβωμένος, βρίσκεται στην προβλεπόμενη οριζόντια θέση για να δίνει επιχειρησιακό εύρος στο πλώριο πυροβόλο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share