Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Σε αυτές τις περιοχές κλείνουν τα μπαρ και τα εστιατόρια από τα μεσάνυχτα

Δείτε αναλυτικά!

14 Αυγούστου 2020 16:28
Κορωνοϊός: Σε αυτές τις περιοχές κλείνουν τα μπαρ και τα εστιατόρια από τα μεσάνυχτα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, γνωστοποιώντας ασφαλώς και τις περιοχές, όπου κλείνουν τα μπαρ και τα εστιατόρια από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε το πρωί την ανακοίνωση νέων μέτρων, όπως και έγινε το μεσημέρι, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώνει τη λήψη νέων περιορισμών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμών λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης και στην περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα.

Ετσι, πλέον, τα μέτρα περιορισμού λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης από τις 12 τη νύχτα ως τις 7 το πρωί ισχύουν στις εξής περιοχές:

Τις Περιφέρειες

- Κρήτης,
- Ανατολικής Μακεδονίας,
- Θράκης,
- Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων)

Τις Περιφερειακές Ενότητες

- Θεσσαλονίκης,
- Χαλκιδικής,
- Λάρισας και
- Κέρκυρας

Τους Δήμους

- Μυκόνου,
- Πάρου,
- Σαντορίνης,
- Βόλου,
- Κατερίνης,
- Ρόδου,
- Αντιπάρου,
- Ζακύνθου,
- Κω.

Η απαγόρευση δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για τον κορωνοϊό - «Κολλάει» μέσω των τροφών;

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο ΕΦΕΤ για τον κορωνοϊό, απαντώντας στο ερώτημα για το αν «κολλάει» μέσω των τροφών.

Ο ίδιος ο πρόεδρός του και καθηγητής διατροφής του ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Αντώνης Ζαμπέλας, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι είναι αβάσιμες οι φήμες που κυκλοφορούν για την μετάδοση του κορωνοϊού μέσω της τροφικής αλυσίδας παρά τα ανησυχητικά νέα που έχουν έρθει από την Κίνα και αφορούν τις γαρίδες και το κοτόπουλο.

Μπορεί οι Κινέζοι να βρήκαν ίχνη κορωνοϊού σε κοτόπουλα και γαρίδες που κάποιος άνθρωπος θα έπιασε ενώ είχε μολυνθεί με κορωνοϊό αλλά ο κορωνοϊός μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ώστε να προκαλέσει την λοίμωξη. Όπως εξηγεί ο Αντώνης Ζαμπελας για να υπάρξει πρόβλημα από το τρόφιμο -που μπορεί να έχει ίχνη κορωνοϊού -στον άνθρωπο θα πρέπει να υπάρχει ισχυρό ιικό φορτίο που θα πλήξει τον πνεύμονα. Προφανώς το τρόφιμο που καταναλώνουμε πηγαίνει στο γαστρεντερικό και δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον πνεύμονα.

Τέλος τα ίχνη στα τρόφιμα δεν είναι τόσο ισχυρά ώστε να προκαλέσουμε πρόβλημα στον οργανισμό. Κανένας λόγος για κινδυνολογία μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Η αντίστοιχη απάντηση του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποβάθμισε τον κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού από τις συσκευασίες τροφίμων, καλώντας τους πολίτες να μην φοβούνται ότι ο ιός θα μπει στην τροφική αλυσίδα. «Ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται τα τρόφιμα, τις συσκευασίες τροφίμων ή τις παραδόσεις τροφίμων», είπε ο επικεφαλής του προγράμματος επειγόντων του ΠΟΥΕ, Δρ Μάικ Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η τροφική αλυσίδα συμμετέχει στη διάδοση του ιού», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share