Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Αν συνεχίσετε να παρενοχλείτε το Oruc Reis...» - Τραβάνε... το σχοινί Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Συνεχίζουν να προκαλούν

14 Αυγούστου 2020 14:41
«Αν συνεχίσετε να παρενοχλείτε το Oruc Reis...» - Τραβάνε... το σχοινί Ερντογάν και Τσαβούσογλου
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τραβούν... κι άλλο το σχοινί για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, μετά και το παρ' ολίγον «θερμό» επεισόδιο, τονίζοντας πως αν η Ελλάδα συνεχίσει να παρενοχλεί το Oruc Reis, η Τουρκία θα απαντήσει πολλαπλά.

Στη δήλωσή του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συνομιλία που είχε ο ίδιος με την Άγκελα Μέρκελ, αλλά και τη συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

«Δε μπορούν να συνεχιστούν οι παρενοχλήσεις. Αν συνεχιστούν θα απαντήσουμε με πολλαπλάσιο τρόπο. Το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι 23 Αυγούστου. Με τη Μέρκελ μιλήσαμε και μου ζήτησε να ρίξουμε τους τόνους. Συμφωνήσαμε να δείξουμε καλή διάθεση. Ελπίζω να συμφώνησε το ίδιο και με την Μητσοτάκη, με τον οποίο μίλησε».

«Μη μας κάνετε bullying»

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις σήμερα Παρασκευή.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι λογική. Δεν πρέπει να υπάρξει προσπάθεια παρενόχλησης του Oruc Reis. Γιατί αν κάνει τέτοια προσπάθεια θα πάρει την κατάλληλη απάντηση. Με το να κάνεις bullying, δεν πας πουθενά», είπε ο Τσαβούσογλου.

Κάλεσε επίσης την Ε.Ε. να μην «παραχαϊδεύει» πια την Ελλάδα κι αντιθέτως να υποστηρίξει τη διπλωματία και την κοινή λογική.

Τέλος απευθυνόμενος στη Γαλλία είπε ότι θα πρέπει να απέχει από βήματα που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Ελβετία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η Αγκυρα έχει αποδεχτεί κατ’αρχήν την πρόταση.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu ο Τσαβούσογλου απέστειλε την Πέμπτη στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ και τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζοζέπ Μπορέλ, σειρά επιστολών για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις θέσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο οι επιστολές Τσαβούσογλου αναφέρουν ότι τα μονομερή βήματα και οι συμμαχίες της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς απέκλεισαν την Τουρκία, παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία και διάλογο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share