Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Σκουραίνει» η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Η συμφωνία που έκανε έξαλλους Τουρκία και Ιράν έναντι του Τραμπ

Χαμός στην περιοχή

14 Αυγούστου 2020 14:32
«Σκουραίνει» η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Η συμφωνία που έκανε έξαλλους Τουρκία και Ιράν έναντι του Τραμπ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε έξαλλη κατάσταση βρίσκονται η Τουρκία και το Ιράν, οι οποίοι εναντιώνονται στον Ντόναλντ Τραμπ για μια συμφωνία στη Μέση Ανατολή, η οποία προωθεί πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ και «σκουραίνει» ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή, τη στιγμή που και η Ελλάδα εμπλέκεται με τον τρόπο της.

Η τηλεόραση του Ιράν αναφέρει πως η συμφωνία αυτή είναι μια μαχαιριά για όλους τους μουσουλμάνους, ενώ τα αντίστοιχα κανάλια στην Τουρκία διαδίδουν, ότι η χώρα τους δε θα ξεχάσει αυτό, που συνέβη.

Τα Εμιράτα, βέβαια, ποτέ δεν ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ, όπως άλλες μουσουλμανικές εθνότητες, «χτίζοντας» εδώ και χρόνια καλές σχέσεις μεταξύ τους. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει και την εκμετάλλευση της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, εκεί όπου οι Παλαιστίνιοι θεωρούν πως βρίσκεται η «καρδιά» του μελλοντικού κράτους τους.

Η αντίδραση Ιράν και Τουρκίας ήταν κοινή, με αμφότερους να θεωρούν επικίνδυνη τη σύναψη τόσο στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ προειδοποίησαν ακόμη και για συνέπειες στον Περσικό Κόλπο. Η συμφωνία έγινε σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια των Αμερικανών, δημιουργώντας μια τετραπλή συμμαχία για το Ισραήλ με αραβικά κράτη, αν προσθέσει κανείς την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Η συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν οι δύο χώρες, περιλαμβάνει και τομείς, όπως ο τουρισμός, οι πρεσβείες και οι απευθείας πτήσεις. Όλα αυτά σε μία περίοδο, όπου το Ιράν και το Ιράκ για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχουν μια κοινή γραμμή πλεύσης, ενώ η Τουρκία και τα Εμιράτα είναι αντιμέτωποι μέχρι και στις δυνάμεις, που επιχειρούν να έχουν την εξουσία στη Λιβύη.

Για τον Τραμπ, πάντως είναι μια μεγάλη διπλωματική νίκη εν όψει των αμερικανικών εκλογών, αν και από την άλλη οι Παλαιστίνιοι βλέπουν προδοσία έναντι των μουσουλμάνων. «Η νέα συμμαχία με το δολοφονικό και ψεύτικο καθεστώς του Ισραήλ απλά θα συνεχίσει τα εγκλήματά τους», αναφέρει η δική τους πλευρά, προσθέτοντας πως κανένας μουσουλμάνος ή Άραβας δεν πρέπει να προδίδει την Παλαιστίνη με πισώπλατες μαχαιριές.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share