Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Με μάσκες οι μαθητές, με αρνητικό τεστ οι φοιτητές - Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια για τον Σεπτέμβριο (Video)

Όλα όσα είπε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου

14 Αυγούστου 2020 08:34
Κορωνοϊός: Με μάσκες οι μαθητές, με αρνητικό τεστ οι φοιτητές - Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια για τον Σεπτέμβριο (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Από κάθε έλεγχο φαίνεται να έχει ξεφύγει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τα κρούσματα που ανακοινώνονται να έχουν σταθερά τριψήφιο αριθμό, ενώ αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 204 νέα κρούσματα, πέντε θανάτους, ενώ 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στο τραπέζι έχουν πέσει όλα τα σενάρια, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Μέχρι στιγμής η επιτροπή των επιστημόνων είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει εισήγηση προς το υπουργείο Υγείας, ώστε να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό» ανέφερε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευκρινίζοντας ότι οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.

Επίσης, οι λοιμωξιολόγοι συζητούν την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια δια ζώσης. Όμως επειδή οι φοιτητές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, η συζήτηση γίνεται για τον τρόπο που θα γίνει η επιστροφή των φοιτητών στα έδρανα.

Ένα από τα μέτρα που συζητείται είναι να γίνονται προληπτικά τεστ κορωνοϊού σε όλους τους φοιτητές που θα επιστρέψουν στα πανεπιστήμια.

Σήμα κινδύνου για νέους και άτομα άνω των 65 ετών

Η κυρία Κοτανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε έκκληση στους νέους και τους άνω των 65 να κρατήσουν αποστάσεις και να τηρήσουν τα μέτρα. Αν δεν είναι εφικτό να κρατήσουν τις αποστάσεις λόγω συνωστισμού, τότε, όπως είπε, θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Από τους νέους ζήτησε να μην πηγαίνουν σε πάρτι και αν το κάνουν να μη συνωστίζονται και να χορεύουν μακριά ο ένας από τον άλλον.

Τόσο εκείνη, όσο και οι συνάδελφοί της προτείνουν σε όσους επιστρέφουν από διακοπές να απομονωθούν προληπτικά για επτά μέρες για ένα διάστημα, ώστε να μη μεταφέρουν τον κορωνοϊό στο κοντινό τους περιβάλλον.

«Το καλύτερο είναι να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του είδη διατροφής και υγιεινής και οι αποστάσεις με τα άλλα μέλη της οικογένειας να είναι πάνω από 2 μέτρα. Εάν δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να μείνουν για ένα διάστημα μέχρι 5 ημέρες μακριά από την οικογένεια τους, να μείνουν λίγο απομονωμένοι και μετά από 5 ημέρες να κάνουν ένα τεστ, να βεβαιωθούν ότι είναι αρνητικοί και τότε να έρθουν σε επαφή με την οικογένεια τους», είπε η κυρία Κοτανίδου.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share