Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού! Έρχεται κλιμάκωση σκληρών μέτρων» - «Καμπανάκι» σήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος (Video)

Ραγδαίες εξελίξεις μετά την εκτόξευση κρουσμάτων κορωνοϊού

13 Αυγούστου 2020 20:40
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού! Έρχεται κλιμάκωση σκληρών μέτρων» - «Καμπανάκι» σήμανε ο καθηγητής  λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος (Video)
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

«Καμπανάκι» σήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού λέγοντας ότι: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού! Έρχεται κλιμάκωση σκληρών μέτρων». Με την διασπορά του φονικού ιού να είναι σε πάνω από 30 περιοχές της Ελλάδας.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας νωρίτερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, υπογράμμισε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και νέας κλιμάκωσης σκληρών μέτρων που θα παρθούν για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. «Υπάρχει παντού πια διασπορά, γεγονός που μας αναγκάζει να παίρνουμε και οριζόντια μέτρα». Πρόσθεσε δε ότι όσοι επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου να τηρούν τον «χρυσό κανόνα των επτά ημερών», δηλαδή απουσία από τους ηλικιωμένους για μία εβδομάδα και γενικότερα από τις επαφές με τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Κορωνοϊός: «Δεν αποκλείεται να δούμε lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» - «Βόμβα» από Έλληνα Καθηγητή (Video)

Ο κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός είναι θέμα ημερών, και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία, προειδοποίησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Ενώ, μία νέα εφιαλτική πρόβλεψη έρχεται για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ανησυχώ παρά πολύ για τις επόμενες δυο μέρες, παρακολουθώ με αγωνία, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα είναι πολύ κρίσιμα, αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δυο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δε θα μαζεύεται. Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σα να μην κουνιόμαστε μπορούμε να το αναστρέψουμε αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες να κάνουν κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να ρίξουμε τα κρούσματα στο 50 και κάτω, μπορούμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε τώρα» υπογράμμισε ο επιστήμονας στον ΣΚΑΪ.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι λεπτομέρεια, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, θα συζητάμε για πολύ μεγαλύτερα θέματα, οικονομικά και κοινωνικά» δήλωσε μάλιστα. Όπως εκτίμησε, αν βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου τα σχολεία δε θα ανοίξουν, στην καλύτερη περίπτωση θα ανοίξουν με μάσκες.

«Ως πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε, να μπούμε στη λογική του Μαρτίου και Απριλίου που είχαμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς. Η έλλειψη συμμόρφωσης με τις συστάσεις οδηγεί σε καταστροφικό σενάριο που θα οδηγήσει τους νέους να μην έχουν δουλειά μεθαύριο, θα αυξηθεί η ανεργία θα υπάρχουν οικονομικά προβλήματα θα έχουν πρόβλημα και οι γονείς τους να καλύψουν τα έξοδα τους ως φοιτητές. Καθημερινά πράγματα που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από το Σεπτέμβριο… Το πρόβλημα δεν είναι για κάποιους άλλους» ήταν η έκκλησή του.

Όπως επισήμανε, «αυτά που βλέπουμε ως έντονα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας είναι η ούρα της κατανομής, υπάρχει τεράστια κατανομή που είναι πολλές μεταδόσεις που δεν έχουμε δει ακόμα, θα τις δούμε σύντομα» υπογράμμισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share