Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέες απειλές Ερντογάν: «Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα αν...» (Video)

Νέες τουρκικές προκλήσεις

13 Αυγούστου 2020 19:57
Νέες απειλές Ερντογάν: «Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα αν...» (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας πως εάν το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis δεχθεί επίθεση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο υπαίτιος θα πληρώσει βαρύ τίμημα.

«Είπαμε, αν επιτεθείτε στο Oruc Reis, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα και σήμερα λάβατε την πρώτη απάντηση» είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ωστόσο δεν προχώρησε σε περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με ποια ήταν η απάντηση στην οποία αναφέρθηκε.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Πέμπτη, το τουρκικό σεισμογραφικό μπήκε εκ νέου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως είχε διαφανεί από τις πρωινές ώρες, οπότε και είχε κάνει στροφή 180 μοιρών.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Επικοινωνία Ερντογάν με Μέρκελ-Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα

Ο συναγερμός στο Αιγαίο συνεχίζει να υφίσταται, με τη Γαλλία να στέλνει δυνάμεις στην Ελλάδα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επικοινωνεί άμεσα με Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του κόμματός του, ότι σήμερα (13/8) επίκειται να έχει τηλεφωνική συνομιλία, τόσο με τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Νέο «πολεμικό» παραλήρημα από Ερντογάν και τουρκικό ΥΠΕΞ

Ο συναγερμός συνεχίζεται στο Αιγαίο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ να προχωρούν σε «πολεμικό» παραλήρημα, συνεχίζοντας τις προκλήσεις, τη στιγμή που το Oruc Reis προκαλεί «πυρετό» με την παρουσία του στην υφαλοκρηπίδα μας.

Πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας προήδρευσε του υπουργικού του συμβουλίου κι έδειξε αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω. Συγκεκριμένα, ο «Σουλτάνος» σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση τόνισε πως αν και είχε συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο η Άγκυρα να μην κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, «η Ελλάδα έδειξε τις αλγεινές της προθέσεις με την συμφωνία της με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ».

Και συνέχισε: «Έτσι η Τουρκία προχωρά τις έρευνες», καθιστώντας σαφές πως το Oruc Reis θα συνεχίσει με τις έρευνες. Μάλιστα, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας απηύθυνε έκκληση να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι χώρες της περιοχής για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ενώ βεβαίως δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει νέες απειλές.

«Σκοτεινιάζουν το μέλλον τους όσοι κλείνουν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο», τόνισε συγκεκριμένα, ενώ… συνέχισε το αφήγημα πως για την ένταση στην περιοχή την ευθύνη έχει η Ελλάδα εξαιτίας της συμφωνίας της με την Αίγυπτο.

Στο… πνεύμα των απειλών δε, είπε σε άλλο σημείο: «Το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία αποτελεί λάθος. Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές».

«Η Ελλάδα είναι αυτή που αυξάνει την ένταση»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν ήταν ειλικρινής και έντιμη όσον αφορά τον διάλογο, καθώς υπέγραψε «πειρατική συμφωνία» με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020.

«Με αυτή τη συμφωνία η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης παραβιάζεται. Με βάση αυτή την εξέλιξη, στάλθηκε το Oruc Reis για να συνεχίσει τις έρευνες που είχαν προγραμματιστεί», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να ασκεί τα δικαιώματά της όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο και θα συνεχίσει τις δραστηριότητες στο πλαίσιο που έχουν οριστεί με αποφασιστικότητα.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα αυξάνει την ένταση όχι η Τουρκία. Η Τουρκία σύντομα θα ανατρέψει τη διαβολική συμμαχία που δημιουργήθηκε εναντίον της... Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο, η οποία ήταν υπό τουρκικό έλεγχο επί αιώνες. Αυτοί που ενεργούν με βάσει την άποψη ότι "εγώ είμαι μοναδικός ιδιοκτήτης της Μεσογείου θα απογοητευτούν". Από την άλλη πλευρά η στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή δεν έχει στόχο να προκαλέσει κλιμάκωση αλλά στοχεύει κυρίως στην άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας, όταν είναι απαραίτητο. Στρατιωτική παρέμβαση σε πλοία μη πολεμικά δεν θα επιτραπεί» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share