Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Στην Κρήτη γαλλικές δυνάμεις και μήνυμα σε Ερντογάν

Δυναμική αντίδραση Μακρόν

13 Αυγούστου 2020 11:48
Συναγερμός στο Αιγαίο: Στην Κρήτη γαλλικές δυνάμεις και μήνυμα σε Ερντογάν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο καλά κρατεί, αλλά την ίδια ώρα οι Γάλλοι αντιδρούν δυναμικά, καθώς μετά τη δήλωση στήριξης του προέδρου τους, Εμανουέλ Μακρόν, έστειλαν στην χώρα μας δυνάμεις, σε ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν, ενώ βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην Κρήτη έφτασαν ένα ελικοφόρο πλοίο και δύο πολεμικά αεροσκάφη Rafale. Τα δύο αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα σε αεροπορική βάση της Πάφου, απογειώθηκαν σήμερα το πρωί με κατεύθυνση προς την Ελλάδα και πέταξαν πάνω από την περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX οι Τούρκοι και κινείται το Oruc Reis στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα ότι το «μάτι» της Γαλλίας και της Ευρώπης γενικότερα παρακολουθεί στενά την παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων.

«Το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι σεβαστό»

Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, σύμφωνα με το Open Tv. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο που εξέδωσε το Ελιζέ.

Συστράτευση Ελλάδας-Ισραήλ στην κρίση - Ταξίδι για τον Νίκο Δένδια

Ο συναγερμός στο Αιγαίο υφίσταται διαρκώς και η Ελλάδα συνεχίζει την πορεία των συμμαχιών της έναντι της Τουρκίας στην κρίση που υπάρχει τον τελευταίο καιρό, με τον πρέσβη του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι, να επισκέπτεται τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος θα πάρει αύριο (13/8) εκτάκτως στην έτερη χώρα, για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Νωρίς το πρωί σήμερα (12/8), η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα εξέδωσε μία πολύ σκληρή για την Τουρκία ανακοίνωση: Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, τη στιγμή που οι Τούρκοι συνεχίζουν το σόου στο Αιγαίο.

Λίγο πριν από τις 12 ο Ισραηλινός πρέσβης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια ενώ αργότερα επισκέφθηκε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις καθώς και τις προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Ο Ισραηλινός Πρέσβης ανεφέρθη στην ανακοίνωση της Ισραηλινής Κυβερνήσεως, με την οποία εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της, όσο και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της.

Οι συζητήσεις στο Ισραήλ θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share