Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ολοταχώς... για δεύτερο κύμα - Η διασπορά της πανδημίας από τις διακοπές

Όλα τα δεδομένα για την πορεία του ιού στην Ελλάδα

13 Αυγούστου 2020 09:05
Κορωνοϊός: Ολοταχώς... για δεύτερο κύμα - Η διασπορά της πανδημίας από τις διακοπές
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ολοταχώς για... δεύτερο κύμα κορωνοϊού φαίνεται πως προχωρά η Ελλάδα, με αυτό να είναι προ των πυλών και τον Νίκο Σύψα να απευθύνει δραματική έκκληση, τονίζοντας πως μπορεί σύντομα να έχουμε εκατόμβη νεκρών, ενώ υπάρχει και το σενάριο διασποράς της πανδημίας από όσους γυρίζουν από διακοπές.

Από αύριο (14/8), μάλιστα, που οι εκδρομείς θα αφήσουν τα αστικά κέντρα και θα μεταβούν στην επαρχία και στα νησιά για το δεύτερο κύμα διακοπών του Αυγούστου, αυτό του Δεκαπενταύγουστου, η ανησυχία είναι έκδηλη στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές Αρχές, που δεν προλαβαίνουν να «σβήνουν» πυρκαγιές και να βλέπουν να ξεπηδούν νέες εστίες.

Το «μότο» η νόσος δεν χτυπά τους νέους έχει καταρριφθεί και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, τα κρούσματα αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια και το γεγονός ότι η πλειονότητά τους είναι ασυμπτωματικοί ή ηπίως συμπτωματικοί, διασπείρουν τον ιό με τις συνέπειες να είναι ολέθριες και τα αποτελέσματα αυτής της υπερέκθεσης της κοινωνίας στον ιό να έρχονται σε δύο περίπου εβδομάδες, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου.

Τα τοπικά lockdown μπορεί να φέρνουν αποτέλεσμα περιορίζοντας την διασπορά, ωστόσο, οι εστίες είναι πολλές κι ανεξέλεγκτες κι αυτό πυροδοτεί το δεύτερο κύμα, το οποίο είναι εδώ μαζί με τα... παρελκόμενά του. Ετσι λοιπόν, δεν αποκλείεται προς το τέλος του μήνα να δούμε πιο δραστικά μέτρα να πέφτουν στο τραπέζι.

Οι νέοι επιστρέφουν και... διασπείρουν τον ιό

Η μετάδοση του Sars-CoV-2 σε 33 ηλικιωμένους και τρεις εργαζομένους οίκου ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη από νεαρό εργαζόμενο που παραβρέθηκε σε χώρο έντονου συνωστισμού – συναυλία- είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης που έχουν οι νέοι στην εξάπλωση της επιδημίας.

Κάτι που αποδεικνύεται και από τα στατιστικά στοιχεία. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν νοσήσει τον Αύγουστο έχει κατέβει στα 36 έτη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. «Μείνε σε απόσταση και προστάτευσε τους αγαπημένους σου και τις ευπαθείς ομάδες από τον κορωνοϊό», είναι το μήνυμα του υπουργείου Υγείας προς τον νεότερο ελληνικό πληθυσμό.

Πέρα από την αλυσίδα μετάδοσης που προκαλούν οι νεότεροι πολίτες που συνωστίζονται σε μπαρ, πάρτι και άλλους ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους έντονου συγχρωτισμού, υπάρχει κίνδυνος και για την υγεία των ίδιων, όπως αναφέρεται στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου». Οτι δεν είναι άτρωτοι διαμηνύουν σε όλους τους τόνους οι ειδικοί. Χθες, μία ειδικευόμενη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας γιατρός, μόλις 27 ετών, που νοσεί με Covid-19, χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

H νεαρή γιατρός, που πάσχει από υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη ήταν ανάμεσα στους γιατρούς που νόσησαν αμέσως μόλις επέστρεψαν στη Λάρισα από τις διακοπές τους στη Χαλκιδική. Η ειδικευόμενη γιατρός, κατά το διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος, ανάρρωνε κατ’ οίκον αλλά γρήγορα η υγεία της επιδεινώθηκε. Χθες το απόγευμα, πάντως, εμφάνιζε βελτίωση και οι γιατροί έκαναν λόγο για πιθανή αποσωλήνωσή της μέχρι το βράδυ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ακόμη δύο γιατροί και ένας τραυματιοφορέας σε δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Λάρισας νόσησαν ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοσούντων επαγγελματιών Υγείας σε έντεκα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share