Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021

Συναγερμός στο Αιγαίο: Στροφή 180 μοιρών του Oruc Reis και επαναφορά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

13 Αυγούστου 2020 08:34
Συναγερμός στο Αιγαίο: Στροφή 180 μοιρών του Oruc Reis και επαναφορά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο σημαίνει και πάλι έντονα, με το Oruc Reis τελικά να μην κατευθύνεται, μετά την αποχώρησή του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προς την Αττάλεια, αλλά αντιθέτως να κάνει στροφή 180 μοιρών και να προχωρά νοτιοδυτικά και πάλι σε αυτή.

Συνεχίζει να έχει απλωμένα τα καλώδιά του και κινείται με χαμηλή ταχύτητα 4,5 κόμβων, ενώ πάντα δίπλα του είναι και τα συνοδά τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το Oruc Reis. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το στίγμα του πλοίου και οι πληροφορίες ασυρμάτου που παρέχει, αναφέρουν ότι ο προορισμός του είναι το λιμάνι της Αττάλειας, όμως η πορεία που έχει χαράξει δεν δείχνει κάτι τέτοιο, με την ανησυχία να συνεχίζει στο Πολεμικό Ναυτικό, καίτοι ετοιμοπόλεμο, να υπάρχει.

Χθες το απόγευμα βγήκε εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας περίπου στις 19:30 της Τετάρτης, παραμένοντας ωστόσο στα όρια της παράνομης NAVTEX, κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων και συνοδευόμενο από μικρό τουρκικό στόλο. Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι και απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share