Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στην Ελλάδα: Ανησυχία για το «άλμα» κρουσμάτων - Πιθανά νέα μέτρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο (Video)

Αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών

12 Αυγούστου 2020 08:30
«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στην Ελλάδα:  Ανησυχία για το «άλμα» κρουσμάτων - Πιθανά νέα μέτρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Καλπάζει ο κορωνοϊός σε όλη την Ελλάδα και πλέον Αττική και Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται στο επίκεντρο με πολλά νέα κρούσματα. Ο χθεσινός απολογισμός έδειξε 196 κρούσματα.

Τα κρούσματα αφορούν κυρίως τους νεότερους σε ηλικία. Είναι ενδεικτικό ότι ένα στα δύο κρούσματα (ποσοστό 45%) αφορά άτομα ηλικίας 0 έως 39 χρόνων. Την ίδια στιγμή, όμως η επίπτωση της λοίμωξης Covid-19 είναι πολύ σοβαρή στους μεγαλύτερους, αφού από τους 26 διασωληνωμένους οι 13 είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω και οι 11 είναι ηλικίας 40 έως 64 χρόνων.

Πλέον μπροστά και στον Δεκαπενταύγουστο είναι πιθανό ένα νέο πλέγμα οριζόντιων αυτή τη φορά μέτρων. Τα νέα μέτρα θα συζητηθούν σήμερα στο πλαίσιο της τακτικής τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Αττική και Θεσσαλονίκη συγκέντρωσαν χθες 124 κρούσματα σε σύνολο 170 εγχώριων κρουσμάτων, τα οποία εντοπίστηκαν σε άλλες 23 περιφερειακές ενότητες, πλην λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης. Τα 82 θετικά στον κορωνοϊό περιστατικά εντοπίστηκαν στην Αττική.

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων της Αττικής αφορούν κυρίως νέους, οι οποίοι όπως προκύπτει από τον έλεγχο και την ιχνηλάτηση έχουν επιστρέψει από διακοπές σε νησιά, και ιδίως νησιά δημοφιλή τουριστικά ή κοσμικά. Ως τόπος διακοπών αναφέρονται μάλιστα και κάποια από τα νησιά στα οποία ήδη τέθηκαν περιοριστικά μέτρα, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 961 επιπλέον ενεργά κρούσματα, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ.Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας μάλιστα πως ο αριθμός τους διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύψας: Πιθανά νέα μέτρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο

Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αττική, εξέφρασε σήμερα ο Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και τις ΜΕΘ δεν είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, αλλά νεότερα άτομα, κάτι που προβληματίσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

«Ανησυχητικά είναι τα σημάδια κυρίως στην Αττική που διπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Όπως επίσης είναι ανησυχητικό ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων δεν είναι ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση και δεν θα έχουμε περαιτέρω άνοδο», είπε αρχικά ο κ. Σύψας.

Όπως συμπλήρωσε στην συνέχεια: «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα πληθυσμού και η έξαρση της επιδημίας σχετίζεται με αυτό. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι αρκετά και ενδεχομένως να γίνουν λίγο πιο αυστηρά εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Το θέμα δεν είναι όμως να παίρνουμε καινούργια μέτρα, αλλά να τηρούνται τα υπάρχοντα. Και αυτό δεν γίνεται. Δεν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, υπάρχει χαλαρότητα. Ίσως στο τέλος της εβδομάδας πάμε σε νέα μέτρα αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share