Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έκρηξη στη Βηρυτό: Στους 171 οι νεκροί - Αγωνία για τους άστεγους

Απελπισία στον Λίβανο...

11 Αυγούστου 2020 21:52
Έκρηξη στη Βηρυτό: Στους 171 οι νεκροί - Αγωνία για τους άστεγους
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η έκρηξη στη Βηρυτό έφερε απίστευτες αλλαγές στο Λίβανο, με αποκορύφωμα την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ το Υπουργείο Υγείας της χώρας κάνει λόγο πια για τουλάχιστον 171 νεκρούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο LBC του Λιβάνου, το οποίο επικαλέστηκε ως πηγή τον υπουργό Υγείας, Χαμάντ Χας, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ τόσο το λιμάνι της πρωτεύουσας όσο και περίπου 6.000 κτήρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Associated Press, η χώρα εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της μετά τις φονικές εκρήξεις της περασμένης Τρίτης. Στις 18:08 τοπική ώρα έχει προγραμματιστεί η τήρησης ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πριν από ακριβώς μία εβδομάδα.

Ήταν εκείνη ακριβώς η χρονική στιγμή, όταν συνολικά 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν στοιβαγμένοι σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού για περισσότερο από έξι χρόνια, τινάχτηκαν στον αέρα.

Αποκλειστικό βίντεο Athensmagazine.gr: Ο παραλιακός δρόμος της Βηρυτού μια ώρα μετά την έκρηξη

Οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές. Οι ζημιές σε ανθρώπινες ζωές και ύλη είναι ανυπολόγιστες. Το νιτρικό αμμώνιο σκέπασε τη Βυρητό με απόλυτη καταστροφή και θλίψη, σε ένα ακόμη σοκ που υφίσταται ο λαός του Λιβάνου.

Από το 1975 μέχρι το 2005, η χώρα έχει ζήσει απίστευτες καταστάσεις. Τον εμφύλιο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, που έκοψε την πρωτεύουσα στη μέση, την κατοχή από συριακά στρατεύματα, τον πόλεμο με το Ισραήλ, τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι και πολλά ακόμη. Την τελευταία διετία, δε, διέρχετο μια οικονομική κρίση που τη γονάτιζε, για να έρθει αυτή η έκρηξη και να τη βυθίσει για ακόμη μια φορά στην αβεβαιότητα, ενώ από το τέλος του εμφυλίου το 2000 έως το 2018 έμοιαζε να κάνει τρομερά άλματα προόδου.

Η έκρηξη της Βηρυτού, λοιπόν, εκτός του ότι αποτελεί κάτι τραγικό, ανασύρει τις χειρότερες μνήμες στο μυαλό των Λιβανέζων, την ώρα που έψαχναν για ελπίδα. Δεν είναι μακριά, άλλωστε, η εμπόλεμη εποχή, αλλά εκεί που φαινόταν να έρχεται μια ανάσα, ξαφνικά η πόλη γέμισε και πάλι με τις ίδιες εικόνες.

Μία από αυτές, σας την φέρνει στο φως το Athensmagazine.gr. Πτώματα να βρίσκονται στους δρόμους (έχουν φυσικά καλυφθεί όπως και οι κυλίδες αίματος για αποφυγή οποιασδήποτε προσβολής των χαμένων ζωών), τα αυτοκίνητα που κινούνταν επί της παραλιακής οδού είναι διαλυμμένα, οι κάτοικοι ψάχνουν να βρουν τους ανθρώπους τους. Όπως μπορείτε να ακούσετε, ο άνθρωπος που τραβά αυτό το βίντεο δεν αντέχει. Σπαράζει βλέποντας αυτή την απίστευτη καταστροφή και τον όλεθρο παντού γύρω του, ανθρώπινα μην αντέχοντας το τι πόνο έχει φέρει η τραγωδία.

Πολλά λόγια δεν χρειάζονται. Σε τέτοια περίπτωση, ίσως και καθόλου. Η εικόνα μπορεί να μιλήσει από μόνη της για το τι συνέβη και να προκαλέσει τα αντίστοιχα συναισθήματα. Το μόνο που μπορεί να ευχηθεί κανείς, είναι τις λιγότερες δυνατές απώλειες και τους απλούς ανθρώπους, που έχασαν τα πάντα, να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, κερδίζοντας πάλι την ελπίδα.

Δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share