Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

«Πυρετός» στο Αιγαίο: Ο χάρτης με την πορεία του Oruc Reis - Καλούν ανά 15λεπτο από το Ναυτικό να αποχωρήσει

Τι συμβαίνει με το ερευνητικό πλοίο;

10 Αυγούστου 2020 20:00
«Πυρετός» στο Αιγαίο: Ο χάρτης με την πορεία του Oruc Reis - Καλούν ανά 15λεπτο από το Ναυτικό να αποχωρήσει
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Πυρετό» έχει φέρει στο Αιγαίο η είσοδος του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με το Ναυτικό να καλεί ανά 15λεπτο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει.

Στους χάρτες που μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα το στίγμα τόσο του Oruc Reis όσο και των δύο τουρκικών σκαφών συνοδείας, του Ataman και του Cengis Han.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει ρίξει καλώδια στο σημείο όπου έχει καταπλεύσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά δεν διεξάγει ακόμα έρευνες. Το Oruc Reis το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία.

Στην περιοχή βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο ανά 15 λεπτά καλεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να μαζέψει τα ερευνητικά καλώδια, να αποχωρήσει από το σημείο και να επιστρέψει εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

«Καταπέλτης» για την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Σταματήστε αμέσως...»

«Καταπέλτης» για την Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, ήταν η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας να σταματήσει άμεσα τις έρευνες.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share