Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Καταπέλτης» για την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Σταματήστε αμέσως...»

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του;

10 Αυγούστου 2020 19:49
«Καταπέλτης» για την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Σταματήστε αμέσως...»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Καταπέλτης» για την Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, ήταν η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας να σταματήσει άμεσα τις έρευνες.

Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Συναγερμός στο Αιγαίο: Αυστηρό διάβημα της ελληνικής πρεσβείας στο τουρκικό ΥΠΕΞ - Αντίδραση Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ

Ο συναγερμός καλά κρατεί στο Αιγαίο, με το Oruc Reis να έχει μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ελληνική πρεσβεία να αντιδρά με αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ ο Κυριάκος Μηταοτάκης τηλεφώνησε στον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Σε tweet του ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ ανέφερε πως «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό @kmitsotakis σήμερα για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί και με τον πρόεδρο του Ε. Συμβουλίου Σ. Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share