Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εύβοια: Εισαγγελική παρέμβαση για τα αίτια της τραγωδίας

Αναζητούνται οι υπεύθυνοι

10 Αυγούστου 2020 15:55
Εύβοια: Εισαγγελική παρέμβαση για τα αίτια της τραγωδίας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Σε διπλή παρέμβαση για τα αίτια της τραγωδίας με τους οκτώ νεκρούς στην Εύβοια προχωρά ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, ώστε να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες για το θάνατο οκτώ συνανθρώπων μας, με τελευταίο αυτόν του 70χρονου αγνοούμενου.

Ο κ. Προκοπίου ουσιαστικά ανοίγει διπλή έρευνα, μια από την πυροσβεστική για παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινόμενου και μια από πταισματοδίκη για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Διπλή έρευνα

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας. Με αυτή ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, εστάλη κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τον κ.Προκοπίου στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πως η έρευνα αφορά πέραν των πολιτών που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα, κυρίως αρμόδιες υπηρεσίες και στελέχη τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Πραγματογνωμοσύνη

Μάλιστα αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα-μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχούσες παθογένειες.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, πως με εντολή του κ. Προκοπίου, αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί αύριο στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία.

"Όλα γίνανε πολύ ξαφνικά αλλά..." - Τι δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τις πλημμύρες στην Εύβοια

Πέντε είναι οι νεκροί και δύο οι αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο Νίκος Χαρδαλιάς, από τα Ψαχνά όπου έχει μεταβεί.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στην Εύβοια όπου μετείχε προ ολίγου σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Βασιλικών με τον περιφερειάρχη Στερέας Ελλάδας, δημάρχους και επικεφαλής των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή στην περιοχή και για ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν τα έχουμε ξαναζήσει. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όπως δε επισήμανε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

«Όλα γίνανε πολλά ξαφνικά αλλά ο μηχανισμός δεν αιφνιδιάστηκε» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Προστασία συνεργάστηκε με τους Δημάρχους και τους τοπικούς φορείς για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το «112» δεν είναι διά πάσαν νόσον

Το «112» δεν είναι διά πάσαν νόσον, είναι «ένα επιχειρησιακό εργαλείο που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς σε σχετική ερώτηση. Όπως τόνισε, αν είχε ενεργοποιηθεί μπορεί να είχαμε εκατόμβη νεκρών, αφού η εκκένωση σπιτιών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη όταν η γύρω περιοχή είναι πλημμυρισμένη.

Έχουμε πέντε νεκρούς και οι τρεις έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φύγουν, είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν. Συνολικά τις τελευταίες ώρες έχουν πραγματοποιηθεί 495 απαντλήσεις υδάτων, 47 απεγκλωβισμοί και 8 διασώσεις από Super Puma.

Πηγή: protothema.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share