Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο: «Το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή - 83 εκατ. Τούρκοι μαζί του» - Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Επιβεβαίωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ - Πολεμικές ιαχές από τους Τσαβούσογλου και Καλίν

10 Αυγούστου 2020 10:31
Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο:  «Το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή - 83 εκατ. Τούρκοι μαζί του» -  Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Εκρηκτική είναι η ατμόσφαιρα στο Αιγαίο, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργεια Φατίχ Ντονμέζ να επιβεβαιώνει ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο. Νωρίτερα, έγινε γνωστή η νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης, με ισχύ έως και τις 23 Αυγούστου, ενώ σε ισχύ έχει τεθεί και προηγούμενη Navtex για σήμερα και αύριο 11 Αυγούστου και αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων κοντά στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστηρίζει πως το Oruc Reis «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει» και στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την “ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή”. Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει “Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου”.

ΓΕΕΘΑ: Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε ανάκληση των αδειών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε το βράδυ της Κυριακής 10 Αυγούστου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα στελέχη καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους, σε μικρό χρονικό διάστημα. Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια, επιστρέφουν άμεσα στις μονάδες, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες.

Πολεμική δήλωση Τσαβούσογλου: Τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σημερινές δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή».

Ο Τσαβούσογλου μίλησε για την τουρκική άποψη σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, «έτσι όπως φαίνεται έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας. Αυτή η συμφωνία ( σ.σ. Ελλάδας -Αιγύπτου) μας συμφέρει ,διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση. Κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».

Λάδι στη φωτιά και από τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν

Μιλώντας στο CNN Turk ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αναφέρθηκε κατηγόρησε την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, τονίζοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος υποστήριξε πως επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που η Αθήνα τίναξε στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο.

Περιγράφοντας αυτό το διάστημα ο Ιμπραήμ Καλίν είπε: «Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share