Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συναγερμός στην Κύπρο: Πυρκαγιά 20 χιλιομέτρων στην Πάφο και τη Λεμεσό

Συναγερμός στην Πυροσβεστική

8 Αυγούστου 2020 13:33
Συναγερμός στην Κύπρο: Πυρκαγιά 20 χιλιομέτρων στην Πάφο και τη Λεμεσό

Συναγερμός σήμανε πριν λίγο στην Κύπρο όταν ισχυρή πυρκαγιά ξέσπασε στην Πάφο και τη Λεμεσό. Ωστόσο, μόλις λίγες ώρες πριν φωτιά είχε ξεσπάσει και στη Μάνη.

Σε μήκος 20 χιλιομέτρων εκτείνεται το μέτωπο της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στις περιοχές Ορείτες, Μούσερε και Δοράς στην Κύπρο.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης με πέραν των 30 πυροσβεστικών οχημάτων με τα πληρώματά τους, προωθητές γαιών, ενώ σε εφαρμογή τέθηκε και το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων.

Στην περιοχή κατευθύνονται επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση στην κοινότητα της Δοράς.

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι για σκοπούς προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές, απαγορεύεται η διακίνηση ιδιωτικών οχημάτων σε όλους τους δασικούς δρόμους, από το Σάββατο 8 Αυγούστου μέχρι τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, 2020.

Σύμφωνα με το άρθρο 44 οι παραβάτες είναι ένοχοι αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης τους υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (Euro5.000) ή και στις δύο (2) αυτές ποινές.

Πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας: Πάνω από 32.000 στρέμματα η καμμένη γη

Τον πρώτο απολογισμό της καταστροφής στις Κεχριές Κορινθίας μετά τη μεγάλη φωτιά δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα περισσότερα από 32.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου 2020, καθώς και ιδιωτικές περιουσίες κοντά στις Κεχριές.


Στον παραπάνω χάρτη διακρίνονται οι καμένες εκτάσεις με κίτρινο χρώμα και με κόκκινα στίγματα οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 24/07, οι οποίες σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι πλεόν ελεγχόμενες.


Σημειώνεται ότι η φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας καίει σήμερα για τέταρτη ημέρα, με την εικόνα ωστόσο να είναι εμφανώς βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Πέντε ωστόσο κοινότητες του δήμου Κορινθίων κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της φωτιάς, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου. Πρόκειται για τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη.

Τέλος, δύο παιδικές κατασκηνώσεις έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Φωτιά στον Βοτανικό

Φωτιά στον Έβρο

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share