Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί προϊόν

Μεγάλη προσοχή

7 Αυγούστου 2020 15:40
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί προϊόν
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε νέα ανάκληση προϊόντος προχώρησε σήμερα ο ΕΦΕΤ. Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση προϊόντος, στο οποίο διαπιστώθηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικά επιτρεπόμενο όριο για την χρήση του σε επαφή με τρόφιμα, ενώ χθες ανακλήθηκαν επικίνδυνα αλλαντικά.

Πρόκειται για πλαστική κουτάλα μαύρου χρώματος, με εμπορική ονομασία, FISKARS, προέλευσης Κίνας, με κωδικό προϊόντος 1027299 και αριθμό παρτίδας 191223.

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ: Αυτά τα ελαιόλαδα είναι νοθευμένα

Συναγερμό σήμανε ο ΕΦΕΤ, ο οποίος αναφέρει πως εντοπίστηκαν νοθευμένα ελαιόλαδα, συστήνοντας να μην τα καταναλώσουμε.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α’) που διεξήγαγε τις χηµικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης, ενώ πρόσφατα ανακλήθηκε σοκολάτα υγείας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες:

«ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»
«ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»
«ΚΡΗΤΗΣ»
«ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ»
«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ»

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (φωτογραφίες), να μην τα καταναλώσουν.

Σημειώνεται, ότι σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα, η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά. Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά , ενώ καλούνται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα δοχεία, των οποίων η επισήμανση ταυτίζεται με τις επισημάνσεις των παρατιθέμενων φωτογραφιών , να μην τα καταναλώσουν.

Το εν λόγω προϊόν διακινήθηκε στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου από την “Amazon”. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα προϊόντος (φωτογραφίες κάτωθι), να μην το χρησιμοποιήσουν.

Προσοχή! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνες φακές (photo)

Ο ΕΦΕΤ αποσύρει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ φακές, που ενδέχεται να είναι επικίνδυνες. Οι συγκεκριμένες φακές διαφημίζονται ως υγιεινές, ωστόσο μέσα σε αυτές βρέθηκαν διάφορα ύποπτα στοιχεία, και έτσι ανακαλείται όλη η παρτίδα. Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες προέβη στην ανάκληση μελιού από άνθη και βότανα, το οποίο ήταν νοθευμένο με αμυλοσιρόπιο.

Το δελτίο τύπου από τον ΕΦΕΤ

“Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο διαχείρισης καταγγελίας καταναλωτή που αφορούσε στο προϊόν «ΨΙΛΕΣ ΦΑΚΕΣ», προέλευσης Καναδά, σε συσκευασία των 500 g, της εταιρείας ΖΑΚΟΜΑ ΑΕ, με lot 35019, διαπίστωσε την ύπαρξη ξένων σωμάτων στο ανωτέρω προϊόν (μη συμμόρφωση σύμφωνα με το άρθρο 121, παρ.14β του ΚΤΠ), και συνεπώς θεωρείται ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ – ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (Καν. (ΕΚ) 178/2002, άρθρο 14, παρ. 1 & 2β).

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το αναφερόμενο προϊόν, που φαίνεται στην κάτωθι φωτογραφία να μην το καταναλώσουν”.

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share