Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Οργή Ερντογάν: «Ξεκινούμε γεωτρήσεις... Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου»

Νέες προκήσεις

7 Αυγούστου 2020 15:00
Οργή Ερντογάν: «Ξεκινούμε γεωτρήσεις... Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου»
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Εξοργισμένος από τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν τόνισε σήμερα πως πρόκειται για "μια συμφωνία άνευ σημασίας" και προανήγγειλε την επανεκκίνηση των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις. Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι. Ενημερώσαμε σχετικά την Μέρκελ", ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, τόνισε πως δεν τίθεται ανάγκη συνομιλιών με «όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες».

Με NAVTEX απαντά η Τουρκία στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Ασκήσεις ανάμεσα σε Ρόδο-Καστελόριζο

Με NAVTEX αντέδρασε η Τουρκία στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, κι ενώ ήδη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε «άκυρη» τη συμφωνία.

Η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου.

Αναλυτικά η NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1016/20
MEDITERRANEAN SEA

1. GUNNERY EXERCISE, ON 10 – 11 AUG 20 FROM 0500Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 111700Z AUG 20.

Ακύρωσε τις διερευνητικές επαφές του Αυγούστου

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN TV, η τουρκική πλευρά ενημέρωσε την Αθήνα ότι από πλευράς της ματαιώνονται, προς το παρόν, οι διερευνητικές επαφές που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

«Ας πάμε στην Χάγη με μαστίγιο και καρότο» - Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Ένα σκληρό μήνυμα απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πορεία των ελληνοτουρκικών, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους γείτονες, τότε πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα της ΑΟΖ στην Χάγη, ζητώντας την τακτική «μαστιγίου και καρότου».

Ο κ. Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του χθες, Τετάρτη (5/8), στο «Aspen Security Forum 2020», μίλησε για τις δύο συναντήσεις που είχε με τον Ερντογάν απ’ όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, τη στιγμή που ξεκινούν και πάλι οι διερευνητικές επαφές.

«Στην πρώτη συνάντηση του είπα ειλικρινά να προσπαθήσουμε να κάνουμε μία επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι δεν έλαβε την ανταπόκριση που περίμενε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης την οποία χαρακτήρισε παράνομη και στις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κατέστησα πολύ σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαι πάντα πρόθυμος να συζητήσω το ένα εκκρεμές ζήτημα που θεωρούμε ότι έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι εδώ και καιρό πραγματοποιούνταν διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, οι οποίες όμως διακόπηκαν από την Άγκυρα το 2016.

«Δηλώσαμε, λοιπόν, ότι είμαστε πρόθυμοι να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες, αλλά δεν μπορούμε να το πράξουμε υπό το καθεστώς απειλών ούτε θα προσέλθουμε εκβιαζόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή απειλείτε ότι θα παραβιάσετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό απορρίπτεται» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερθείς στη δική του πρόταση απέναντι στην Τουρκία, τόνισε: «Επίσης υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε -εάν δεν μπορούμε- να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία συνεργασίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας όμως ότι «δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό τη διαρκή απειλή ότι θα ανοίξουν τις πύλες και θα μας στείλουν πρόσφυγες και μετανάστες, για να ασκήσουν πίεση».

«Έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδρούμε. Έχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Είναι μία προσέγγιση καρότου και μαστίγιου, όπου το καρότο και μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share