Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οργή στην Τουρκία: Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ

«Για μας δεν υπάρχει τίποτα»

6 Αυγούστου 2020 19:27
Οργή στην Τουρκία: Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Με μια οργισμένη ανακοίνωση αντέδρασε η Τουρκία στην είδηση της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για μια «ανύπαρκτη συμφωνία».

«Για εμάς η συμφωνία είναι ανύπαρκτη» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, και συμπληρώνει:

«Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού συνόρων που ανακοινώθηκε πως υπεγράφη σήμερα. Αυτή η άποψή μας θα γίνει και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Μάλιστα, η εν λόγω ανακοίνωση υποστηρίζει πως «η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την ελληνοκυπριακή διοίκηση το 2003, τώρα με τη δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιας ευθύνης» γράφει η ίδια ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Με την εν λόγω συμφωνία επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης».

Κλείνοντας, η Άγκυρα ανεβάζει για ακόμη μια φορά τους τόνους, υπογραμμίζοντας πως δεν θα «επιτρέψει καμία δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

ΑΟΖ: Συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (Video)

Οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία υπογράφουν το μεσημέρι ο Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. Επίσης, άμεση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, με τον πρωθυπουργό να στέλνει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι προγραμματισμένη για τη 1.20 το μεσημέρι, στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών, Νίκου Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο, ενώ στις 12.30 θα προηγηθεί κατ’ ιδίαν «τετ α τετ» των ομολόγων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαιτέρως σημαντική, ενώ έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολυετούς διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Ρώμης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Των δηλώσεων των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Luigi Di Maio, θα προηγηθεί η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, περί ώρα 13:20.

Τι είναι η ΑΟΖ

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ (1980), ως ΑΟΖ θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής ενέργειας.

Η έκταση της ΑΟΖ υπολογίζεται πέραν των χωρικών υδάτων και έως τα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, ενώ η δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους αφορά τα ύδατα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (σ.σ. η επιφάνεια αποτελεί διεθνή ύδατα), ο βυθός και το υπέδαφος.

Όπως και στις περιπτώσεις των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας, εφόσον οι ΑΟΖ δύο χωρών αλληλο-εφάπτονται, έγκειται στα γειτονικά κράτη να ορίσουν από κοινού θαλάσσια σύνορα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share