Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έκρηξη στη Βηρυτό: Η διαδρομή του φονικού φορτίου πριν από έξι χρόνια - Το μοιραίο πλοίο είχε κάνει στάση και στον Πειραιά (Video)

Πώς κατέληξε στον Λίβανο

6 Αυγούστου 2020 14:24
Έκρηξη στη Βηρυτό: Η διαδρομή του φονικού φορτίου πριν από έξι χρόνια - Το μοιραίο πλοίο είχε κάνει στάση και στον Πειραιά (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η διαδρομή του πλοίου, το οποίο ήταν γεμάτο με νιτρικό αμμώνιο και η κατάληξη του φορτίου στη Βηρυτό εξετάζεται από τις Αρχές του Λιβάνου μετά την τρομακτική έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 100 ανθρώπων.

Θρίλερ αποτελεί η διαδρομή του πλοίου με τον Ρώσο ιδιοκτήτη του, Igor Grechushkin, να αναζητείται. Σημειώνεται πως για αρκετό διάστημα διέμενε στην Κύπρο ωστόσο φέρεται να έχει εγκαταλείψει το νησί.

Όπως μεταδόθηκε από το OPEN, ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου φέρεται να είναι η Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό και ιδιοκτήτη τον Grechushkin. Είναι άγνωστο αν παραμένει στην Κύπρο και αν συνεχίζει αυτή τη δραστηριότητά του. Το πλοίο ανήκε έως το 2013 – “Rhosus” ήταν το όνομά του- σε κυπριακή εταιρεία. Τότε αγοράστηκε από τον Greshushkin για τον οποίο υπάρχουν πολλά στοιχεία από καταγγελίες ναυτικών που έμειναν απλήρωτοι κατά περιόδους.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι το φορτίο της νιτρικής αμμωνίας είχε φορτωθεί σε λιμάνι της Γεωργίας με προορισμό τη Μοζαμβίκη για να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό για λίπασμα.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του OPEN, το μοιραίο πλοίο έκανε στάση και στον Πειραιά για ανεφοδιασμό, ωστόσο υπήρξε κάποια σύγκρουση ανάμεσα στο πλήρωμα και τον ιδιοκτήτη και επιστράφηκε μέρος του φορτίου. Σύμφωνα με την εκδοχή του καπετάνιου, το πλοίο έκανε μια στάση εκτός προγράμματος στη Βηρυτό για να προσθέσει φορτίο με αγροτικά μηχανήματα στο κατάστρωμα. Ωστόσο, δεν άντεξε το βάρος του φορτίου το κατάστρωμα λόγω παλαιότητας και τελικά βρέθηκε δεσμευμένο το 2014 στο λιμάνι της Βηρυτού. Στη συνέχεια οι ναυτικοί έδωσαν μεγάλο αγώνα για να απελευθερωθούν και το κατάφεραν έπειτα από 11 μήνες.

Έκρηξη στη Βηρυτό: Ύποπτο αντικείμνεο κινείται με μεγάλη ταχύτητα δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη στο λιμάνι (Video)

Αρκετά ερωτηματικά δημιουργεί η ανακάλυψη ενός μαύρου αντικειμένου που κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τις αποθήκες στο λιμάνι της Βηρυτού, όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 170 ανθρώπων και τον τραυματισμό 5.000 και πλέον.

Αυτό που προκαλεί τις περισσότερες απορίες είναι η ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα με την οποία κινείται το αντικείμενο, που φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πιθανή αιτία της καταστροφής και αν το σημείο εβλήθη με κάποιον τρόπο, καθώς το αντικείμενο εμφανίζεται ακριβώς πριν την έκρηξη, όπως θα δείτε παρακάτω.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share