Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: Εξαιρούνται... μόνο οι ιερείς για τη μάσκα - Πιθανότητα νέας μείωσης καλεσμένων στους γάμους

Τι ισχύει για το επόμενο διάστημα;

6 Αυγούστου 2020 10:16
Κορωνοϊός: Εξαιρούνται... μόνο οι ιερείς για τη μάσκα - Πιθανότητα νέας μείωσης καλεσμένων στους γάμους
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι ιερείς φαίνεται πως ανήκουν σε... ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, καθώς δεν πρέπει να φορούν τη μάσκα, ενώ τα νέα δεδομένα για τον κορωνοϊό φέρνουν την πιθανότητα να μειωθούν εκ νέου οι καλεσμένοι στους γάμους.

Η μάσκα έχει γίνει, πια, υποχρεωτική στους χώρους λατρείας, όπως και όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, αλλά σύμφωνα με την ΚΥΑ από το μέτρο εξαιρούνται οι ιερείς.

Συγκεκριμένα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας «κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τόσο κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών όσο και κατά την προσέλευση προσώπων για ατομική ή κατ’ ιδίαν προσευχή».

Και προστίθεται: «Από το μέτρο εξαιρούνται οι ιερείς και το απαραίτητο για την τέλεση της λατρείας βοηθητικό προσωπικό, όπως ιεροψάλτες, μόνο όμως κατά την ώρα που πραγματοποιείται η λειτουργία ή άλλη λατρευτική σύναξη».

«Ας φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια»

Το ενδεχόμενο να μειωθούν οι καλεσμένοι σε γάμους από 100 σε 50 ή και πιο κάτω είναι ανοικτό πια, με βάση τα νέα δεδομένα, καθώς από εκεί προέρχεται μία εκ των υγειονομικώνν «βομβών».

«Προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», τόνισε ο Νίκος Σύψας, καθηγητής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ σημειώνοντας ότι ασφαλώς και η επιτροπή εξετάζει την μείωση του αριθμού των καλεσμένων μετά τους δυο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη που αποτέλεσαν εστίες εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο καθηγητής τόνισε ότι κατά τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς.

«Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι την ύπαρξη δεύτερου κύματος πανδημίας κορωνοϊού, θα σηματοδοτήσουν οι αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αύξηση των διασωληνώσεων και η αύξηση των θανάτων.

«Αυτή τη στιγμή ευτυχώς δεν είμαστε εκεί πέρα. Έχουμε μόνο μια μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας αφορά κυρίως νέα άτομα», τόνισε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, με μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς.

Γι’ αυτό, εξήγησε, έγινε μια μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να πειστούν ότι πρέπει να κάνουν το σωστό, όπως και τον Μάρτιο, «προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα μέσα στον Αύγουστο».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share