Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Έκρηξη στη Βηρυτό: Νέα αναφορά για πάνω από 170 νεκρούς - Διαλύθηκαν τα πάντα σε ακτίνα 7 χιλιομέτρων

Ανυπολόγιστες οι ζημιές

6 Αυγούστου 2020 07:22
Έκρηξη στη Βηρυτό: Νέα αναφορά για πάνω από 170 νεκρούς - Διαλύθηκαν τα πάντα σε ακτίνα 7 χιλιομέτρων
Αρθρογράφος: Ραφαήλ Αλαγάς
ΡΑΦΑΗΛ ΑΛΑΓΑΣ

Η τραγωδία της έκρηξης στη Βηρυτό δεν έχει τέλος, με τα θύματα από τη βιβλική καταστροφή, όπου διαλύθηκαν τα πάντα σε ακτίνα 7 χιλιομέτρων, να μετρώνται ακόμη και την νέα αναφορά από τον Ερυθρό Σταυρό να κάνει λόγο για πάνω από 170 νεκρούς.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση ακόμα και για τον Λίβανο, που είναι μια χώρα που έχει ζήσει πολλούς πολέμους αλλά και εμφυλίους στην πάροδο του χρόνου. Μέχρι αυτή τη στιγμή ο επίσημος αριθμός των νεκρών βρίσκεται στους 135, αλλά τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού αυξάνουν τον αριθμό στους 170, ενώ περισσότεροι από 5.500 είναι οι τραυματίες, μαζί με μια Ελληνίδα που μαρτυρά πως έχασε το μάτι της.

Την ίδια ώρα, μέσα στο χάος που διαδραματίζεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ο αριθμός των αγνοούμενων είναι άγνωστος, ενώ 400 σπίτια και καταστήματα που βρίσκονταν στα πρώτα 7 χιλιόμετρα από την έκρηξη έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Την ίδια ώρα εκτός από τις απώλειες των ανθρωπίνων ζωών, ο υπουργείο Οικονομικών έχοντας τον πρώτο απολογισμό, κάνει λόγο για 5 δισ. δολάρια εκτίμηση ζημιών.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open παρουσίασε την ακτίνα του οστικού κύματος της τρομακτικής έκρηξης στην Βηρυτό, και πως αυτή πέρασε, μέσα από όλη την πόλη. Η πρώτη ακτίνα του ωστικού κύματος φαίνεται πως πιάνει 7 χιλιόμετρα από το σημείο τη έκρηξης, μέσα στην οποία δεν έμεινε σχεδόν τίποτε. Οι αναφορές για ζημιές, σημειώνεται, πώς βρίσκονται μέχρι και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης. Χαρακτηριστικό της ισχύς που χτύπησε την πόλη είναι πως ακόμα και πέρα από την «κόκκινη» ζώνη των 7 χιλιομέτρων έχουν αναφερθεί πολλοί νεκροί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 70% της έκρηξης, εκτονώθηκε στην θάλασσα και οι καταστροφές που βλέπουμε αφορούν μόνο το 30% της ισχύος της. Εάν ήταν διαφορετικά προσανατολισμένη η συγκεκριμένη αποθήκη δεν θα υπήρχε τίποτα σήμερα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι καταγράφηκε σεισμική δόνηση σχεδόν 4,5 Ρίχτερ στην επιφάνεια της γης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share