Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση «βόμβα» από τον ΕΦΕΤ

Σοκ!

5 Αυγούστου 2020 15:45
Ανακοίνωση «βόμβα» από τον ΕΦΕΤ
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Την επιβολή προστίμων σε 28 επιχειρήσεις τροφίμων, συνολικού ύψους 386.117,50 ευρώ επικύρωσε ο ΕΦΕΤ στην 3η συνεδρίαση του ΔΣ, της 5ης Φεβρουαρίου 2020, ενώ, πρόσφατα ανακλήθηκαν νοθευμένα ελαιόλαδα.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα αφορούν επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και λιανικού εμπορίου, σε εγκαταστάσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων: κρέατος, παρασκευασμάτων κρέατος και πουλερικών, γάλακτος, αλιευμάτων, επεξεργασίας φρούτων, αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής για:

  • Παραγωγή, διακίνηση και διάθεση μη ασφαλών τροφίμων.
  • Αποκλίσεις ως προς την εφαρμογή HACCP.
  • Μη συμμόρφωση ως προς τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής.
  • Παραπλανητική επισήμανση, παρουσίαση και διαφήμιση τροφίμων.
  • Μη συμμόρφωση με τα μέτρα της δέσμευσης ή κατάσχεσης τροφίμων από τις αρμόδιες αρχές.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας, τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους.

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολάτα υγείας (photo)

Την ανάκληση από την αγορά σοκολάτας υγείας στην οποία ανιχνεύτηκε παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (καζεΐνη γάλακτος), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση, ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του Φορέα, στο πλαίσιο επίσημου ελέγχου για αλλεργιογόνες ουσίες, διενήργησε δειγματοληψία σε σοκολάτα υγείας και σε συνέχεια εργαστηριακού ελέγχου του δείγματος που πραγματοποιήθηκε στην Α΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών (Τμήμα Β΄) του Γενικού Χημείου του Κράτους, ανιχνεύτηκε η παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (καζεΐνη γάλακτος), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση. Επίσης, ο ΕΦΕΤ τις προηγούμενες ημέρες είχε αποσύρει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ φακές.

Πρόκειται για το προϊόν “Σοκολάτα υγείας ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΓΕΥΣΕΩΝ ΧΡΥΣΟ” σε συσκευασία 100 γρ., με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 12-2020.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στην καζεΐνη και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

TAGS
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share