Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κόλαση στον Λίβανο: Απανωτές εκρήξεις στη Βηρυτό με φόβο για δεκάδες τραυματίες

Ακούστηκε μέχρι και στην Κύπρο

4 Αυγούστου 2020 19:34
Κόλαση στον Λίβανο: Απανωτές εκρήξεις στη Βηρυτό με φόβο για δεκάδες τραυματίες
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Κόλαση επικράτησε στον Λίβανο, καθώς απανατές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα, Βηρυτό, με φόβο για δεκάδες τραυματίες, όπως σημειώνεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Λίγο νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις και πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου υψώνεται ένα πυκνό νέφος καπνού. Οι βιτρίνες πολλών καταστημάτων και τα τζάμια κατοικιών έσπασαν, ενώ πρόσφατα υπήρξε παρόμοιο περιστατικό σε ευρωπαϊκή χώρα.

Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «πολύ μεγάλος αριθμός τραυματιών» και εκτεταμένες υλικές ζημιές, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι LBC TV.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν εικόνες από ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια. Κάποιοι ήταν καλυμμένοι με αίμα.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί τι προκάλεσε τις εκρήξεις, ενώ το «Sigmalive» μετέδωσε πως οι εκρήξεις ακούστηκαν μέχρι και στην Κύπρο.

«Τα κτίρια τρέμουν», έγραψε στο Twitter ένας κάτοικος της πόλης, προσθέτοντας ότι «έσπασαν όλα τα τζάμια» του διαμερίσματός του.

Τραγωδία στη Νιγηρία: Επτά νεκροί από έκρηξη σε πετρελαιοπηγή

Επτά άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από έκρηξη στην πετρελαιοπηγή Γκμπετιόκουν, στο Δέλτα του Νίγηρα, στη νότια Νιγηρία, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης μιας σκάλας σε μια εξέδρα εξόρυξης, όπως ανακοίνωσε η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.

Τα δυστυχήματα και οι επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων είναι συχνό φαινόμενο στο Δέλτα του Νίγηρα. Οι αγωγοί στην περιοχή αυτή είναι εκτεθειμένοι και συνήθως δεν φυλάσσονται, με αποτέλεσμα να αποτελούν εύκολο στόχο για όσους έχουν πρόσβαση σε εκρηκτικές ύλες.

Οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στην εξόρυξη πετρελαίου σε θαλάσσιες εγκαταστάσεις, εν μέρει για να μειώσουν τον κίνδυνο στην ξηρά.

Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες Τρίτη στην εξέδρα OML 40, που ανήκει σε μια θυγατρική της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας NPDC και την κοινοπραξία Elcrest. Η NPDC δεν διευκρίνισε αν επηρεάστηκε η παραγωγή πετρελαίου. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει μόνο ότι έχει ξεκινήσει ενδελεχής έρευνα για τα αίτια της έκρηξης και έχει ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο Πετρελαϊκών Πόρων.

Η Νιγηρία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στην Αφρική, προσπαθεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις που είχε η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού στη χώρα και το νόμισμά της, αφού η ζήτηση καταποντίστηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share