Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει...» - Προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό

Τι ανέφερε για την πορεία της πανδημίας;

4 Αυγούστου 2020 18:25
«Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει...» - Προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τη δική του προειδοποίηση απέστειλε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον κορωνοϊό, με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας να τονίζει πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Ο ίδιος επεσήμανε, ότι ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και πως είναι ξεκάθαρη η μετατόπιση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες σε μικρότερες ηλικίες, με την επιδημιολογική εικόνα να έχει γίνει ακόμη χειρότερη.

«Πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1» τόνισε κάνοντας γνωστό ότι το R είναι κοντά στο ένα και αυτό σημαίνει ότι κάθε κρούσμα δίνει κι άλλο ένα.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τα αίτια πίσω από την εκτόξευση των κρουσμάτων, μίλησε για τους λόγους πίσω από τα νέα αυξημένα νούμερα.

«Η αύξηση των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι λόγοι πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι εξής:

- ο αυξημένος έλεγχος, η αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδας μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων,
- η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ κρεατοβιομηχανιά, γάμοι, μπαρ)
- η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων, καθώς την εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχοντα αλλά και το ότι πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε επίσης ότι «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει». Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας».

Στην συνέχεια μίλησε και για το ότι πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει μειωθεί, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ασυμπτωματικά κρούσματα στην χώρα μας, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων.

«Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση για να μην ξεφύγουν τα πράγματα», συμπλήρωσε, αναφέροντας ως μοναδικό θετικό στοιχείο τον μικρό αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ.

Ακολούθως, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στην τιτάνια προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στην «μάχη» για την εξεύρεση του εμβολίου που θα δώσει τέλος στον εφιάλτη, ενώ ακόμη σημείωσε πως η ΕΕ εξασφάλισε την ρεμδεσιβίρη.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share