Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη για την πανδημία

Τι προτίθεται να πει;

4 Αυγούστου 2020 17:45
Κορωνοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη για την πανδημία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στον ελληνικό λαό αναμένεται να απευθυνθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον ίδιο να προχωρά αύριο (5/8) σε τηλεοπτικό διάγγελμα για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιούσε σήμερα (4/8) το διάγγελμα, ωστόσο αποφασίστηκε να το αναβάλει για την Τετάρτη, καθώς σήμερα θα γίνει η κοινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μαγνητοσκοπήσει το μήνυμα αμέσως μετά την αυριανή τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό που θα έχει με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σπουδαία νέα για τον κορωνοϊό: Κοκτέιλ αντισωμάτων από ελληνοαμερικανική εταιρεία τον σταμάτησε σε ζώα

Σπουδαία νέα έρχονται από μια ελληνοαμερικανική εταιρεία σχετικά με τον κορωνοϊό, αφού όπως μας ενημερώνει η Regeneron Pharmaceuticals, το κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει εσχάτως, προστάτευσε δύο είδη πειραματόζωων (36 μαϊμούδες μακάκους και 50 τρωκτικά χάμστερ) να αρρωστήσουν, ενώ παράλληλα θεράπευσε όσα είχαν τη λοίμωξη.

Η εταιρεία σύμφωνα με το ΑΠΕ, έκανε γνωστό ότι ο συνδυασμός των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων «σχεδόν μπλόκαρε τελείως τη μόλυνση από τον ιό». Επίσης, το «κοκτέιλ» μπόρεσε να ελαχιστοποιήσει τη λοίμωξη σε μια δεύτερη μελέτη, όπου τα ζώα είχαν μολυνθεί με πολύ μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Η προφυλακτική δράση ήταν πολύ μικρότερη με τη χαμηλότερη δόση του φαρμάκου.

Η Regeneron, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του φαρμάκου της είναι ανάλογα ή ανώτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των εμβολίων κατά της Covid-19 σε πειραματόζωα. Η εταιρεία θεωρεί ότι, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το φάρμακο της μπορεί να παρέχει κλινικά οφέλη τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της νόσου.

Όμως αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μετά τη δοκιμή του «κοκτέιλ» σε ανθρώπους, καθώς -όπως δείχνει η εμπειρία- τα θετικά αποτελέσματα σε ζώα δεν εγγυώνται ανάλογη επιτυχία και στους ασθενείς. Η Regeneron έχει ήδη αρχίσει κλινικές δοκιμές τρίτου σταδίου σε ανθρώπους, ενώ έχει υπογράψει με την αμερικανική κυβέρνηση συμβόλαιο προμήθειας ύψους 450 εκατ. δολαρίων, αν το φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Η Regeneron βρίσκεται στην πρωτοπορία της δημιουργίας τέτοιων αντισωμάτων. Συνιδρυτής, εκτελεστικός πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας είναι ο Ελληνο-αμερικανός Τζορτζ Γιανκόπουλος (με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν.Υόρκης), πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Ελληνο-αμερικανός Ρόι Βάγκελος (Πίνδαρος Βαγιέλος) και επικεφαλής της έρευνας για τα αντισώματα ο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος Χρήστος Κυρατσούς.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share