Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: 121 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Έκτακτη ανακοίνωση!

4 Αυγούστου 2020 18:00
Κορωνοϊός: 121 νέα κρούσματα στην Ελλάδα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ανεβαίνει κι άλλο ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 121 για σήμερα (4/8), φέρνοντας το σύνολο στα 4.855.

Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 13, ενώ νέος θάνατος δεν ανακοινώθηκε, με αποτέλεσμα να παραμένουμε στους 209 νεκρούς, ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας επιστρέφει.

Αναλυτικά:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Σπουδαία νέα για τον κορωνοϊό: Κοκτέιλ αντισωμάτων από ελληνοαμερικανική εταιρεία τον σταμάτησε σε ζώα

Σπουδαία νέα έρχονται από μια ελληνοαμερικανική εταιρεία σχετικά με τον κορωνοϊό, αφού όπως μας ενημερώνει η Regeneron Pharmaceuticals, το κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει εσχάτως, προστάτευσε δύο είδη πειραματόζωων (36 μαϊμούδες μακάκους και 50 τρωκτικά χάμστερ) να αρρωστήσουν, ενώ παράλληλα θεράπευσε όσα είχαν τη λοίμωξη.

Η εταιρεία σύμφωνα με το ΑΠΕ, έκανε γνωστό ότι ο συνδυασμός των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων «σχεδόν μπλόκαρε τελείως τη μόλυνση από τον ιό». Επίσης, το «κοκτέιλ» μπόρεσε να ελαχιστοποιήσει τη λοίμωξη σε μια δεύτερη μελέτη, όπου τα ζώα είχαν μολυνθεί με πολύ μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Η προφυλακτική δράση ήταν πολύ μικρότερη με τη χαμηλότερη δόση του φαρμάκου.

Η Regeneron, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του φαρμάκου της είναι ανάλογα ή ανώτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των εμβολίων κατά της Covid-19 σε πειραματόζωα. Η εταιρεία θεωρεί ότι, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το φάρμακο της μπορεί να παρέχει κλινικά οφέλη τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της νόσου.

Όμως αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μετά τη δοκιμή του «κοκτέιλ» σε ανθρώπους, καθώς -όπως δείχνει η εμπειρία- τα θετικά αποτελέσματα σε ζώα δεν εγγυώνται ανάλογη επιτυχία και στους ασθενείς. Η Regeneron έχει ήδη αρχίσει κλινικές δοκιμές τρίτου σταδίου σε ανθρώπους, ενώ έχει υπογράψει με την αμερικανική κυβέρνηση συμβόλαιο προμήθειας ύψους 450 εκατ. δολαρίων, αν το φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Η Regeneron βρίσκεται στην πρωτοπορία της δημιουργίας τέτοιων αντισωμάτων. Συνιδρυτής, εκτελεστικός πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας είναι ο Ελληνο-αμερικανός Τζορτζ Γιανκόπουλος (με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν.Υόρκης), πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Ελληνο-αμερικανός Ρόι Βάγκελος (Πίνδαρος Βαγιέλος) και επικεφαλής της έρευνας για τα αντισώματα ο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος Χρήστος Κυρατσούς.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share