Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πέθανε η Φανουρία Δακορώνια

Θρήνος

3 Αυγούστου 2020 17:28
Πέθανε η Φανουρία Δακορώνια
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Πέθανε το Σάββατο 1η Αυγούστου η αρχαιολόγος και επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, Φανουρία Δακορώνια. Η καταγωγή της ήταν από τη Σαντορίνη. Θρήνος επικρατεί και στον καλλιτεχνικό χώρο, ύστερα από τον θάνατο γνωστού Έλληνα ζωγράφου.

Τη δεκαετία του 1970, η Φανουρία Δακορώνια κατάφερε να ταράξει με την παρουσία της τα λιμνάζοντα νερά της αρχαιολογικής έρευνας στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία και μέσα σε μια εικοσαετία να αναδείξει μια περιοχή άγνωστη μέχρι τότε αρχαιολογικά στη διεθνή βιβλιογραφία.

Συνέγραψε πληθώρα επιστημονικών άρθρων, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις και έδωσε διαλέξεις αρχαιολογικού περιεχομένου σε πολλά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Στο πολυσχιδές και πλούσιο έργο της συγκαταλέγεται η ίδρυση και η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας και της Αρχαιολογικής Συλλογής Αταλάντης.

Θρήνος: Πέθανε ο ηθοποιός Ευάγγελος - Άγγελος Θεοδωρόπουλος

Πέθανε στα 86 του χρόνια ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ευάγγελος - Άγγελος Θεοδωρόπουλος. Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 81 ετών και ο Γιάννης Ζαχουδάνης, ο οποίος είχε περάσει από τα κοινά της ΠΑΕ Άρης.

Η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή μέσα από την επίσημη σελίδα του ΤΑΣΕΗ στο facebook, που αναφέρει:

«Με μεγάλη μας λύπη μάθαμε εχθές πως έφυγε από κοντά μας ο εκλεκτός συνάδελφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ευάγγελος-Άγγελος Θεοδωρόπουλος. Επί χρόνια μέλος του ΤΑΣΕΗ και της Ένωσης Συνταξιούχων Ηθοποιών (Ε.Σ.Η). Ακολουθεί απόσπασμα από το αφιέρωμα στον Άγγελο, από το ημερολόγιο ΤΑΣΕΗ 2019.

Βαγγέλης ή Άγγελος ή Θεάγγελος Θεοδωρόπουλος (1934)

"Δουλειά, δουλειά, δουλειά, αυτή είναι η αρχή μου για να είσαι συνεπείς με αυτό που διάλεξες. Κι εγώ λάτρεψα και την ηθοποιία αλλά σε όλους τους τομείς που αναμείχθηκα το έκανα με σεβασμό και αγάπη. Ήμουν βοηθός του Ορέστη Λάσκου στο «Τύφλα να χει ο Μάρλον Μπράντο». Ο Στράντζαλης με ήθελα πάντα στις δουλειές του και ο Κώστας Καραγιάννης μου έλεγε ότι η φάτσα μου είναι για το αμερικάνικο σινεμά. Ευτυχώς πάντα με άγγιζαν η σκηνοθεσία, η γλυπτική, η ζωγραφική, η φωτογραφία, η μουσική διδασκαλία σε δραματικές σχολές. Αυτό που πάντα θυμάμαι είναι πως με δίδαξε ο Σακελάριος και με έβγαλε στο Μετροπόλιταν. Ωραίες εποχές…. Λάτρεψα τα ταξίδια γι΄αυτό γύρισα πολλά ντοκυμαντέρ, αρχίζοντας από τη Μακρινή Κορέα, τη Βενετία, το Άμστερνταμ αλλά και δικές μας ομορφιές, την Αιδηψό, τη Μύκονο και τη Δήλο και με τα πλάνα μου στόχευα όχι μόνο στην τέρψη της θέασης αλλά και της ψυχής."

Κάλο ταξίδι Άγγελε».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share