Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Γίνεται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων η μάσκα

Ποιες σκέψεις οδηγούν εκεί την κυβέρνηση;

3 Αυγούστου 2020 12:12
Κορωνοϊός: Γίνεται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων η μάσκα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων φαίνεται πως θα γίνει η μάσκα από την κυβέρνηση, στην προσπάθεια για αναχαίτιση του κορωνοϊού και μετρίαση των κρουσμάτων, στα οποία μάλιστα παρατηρείται και πτώση του μέσου όρου ηλικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα συζητήθηκε η πρόταση να γίνει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους στα πλοία.

Υπενθυμίζεται πως πλέον στα πλοία της ακτοπλοΐας αυξάνεται το πρωτόκολλο της πληρότητας στο 80% από το 60%, που ήταν έως σήμερα, και στο 85% από το 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες. Επίσης διατηρείται η τήρηση ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό. Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να μένουν μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως το τριήμερο του 15 Αυγούστου είναι κρίσιμο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Μάλιστα στην τηλεδιάσκεψη ειπώθηκε ότι από τον τρόπο που θα συμπεριφερθούμε όλοι μαζί και τον τρόπο που θα αντιδρά η οργανωμένη πολιτεία θα έχουμε και το ανάλογο αποτέλεσμα. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί κρατική μηχανή-δήμοι περιφέρειες-πολίτες.

«Μπορεί να φτάσουμε σε ανεξέλεγκτη κατάσταση...» - Νέο «καμπανάκι» από τον Χαράλαμπο Γώγο

Νέο «καμπανάκι» ήρθε από τον Χαράλαμπο Γώγο, με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας να αναφέρει πως η κατάσταση στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό είναι επικίνδυνη και μπορεί να φτάσουμε σε κάτι ανεξέλεγκτο.

«Αν το δούμε δυναμικά, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να οδηγήσουν και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας. Αν το δούμε ποιοτικά, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από τα clusters, δηλαδή συσσωρεύσεις κόσμου, όπου μεταδίδεται πολύ γρήγορα ο ιός. Όλα αυτά έχουν αρχίσει και δημιουργούν "κόκκινες" γραμμές», σημείωσε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε, «αν συνεχίσουμε έτσι, ο δείκτης R θα φτάσει το 1». Και πρόσθεσε: «Είμαστε σε μια φάση μεγάλης έξαρσης, στο προηγούμενο κύμα ακόμα που ανεβοκατεβαίνει. Είμαστε σε μια πραγματικά επικίνδυνη φάση, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις», επεσήμανε, ενώ μίλησε και για το θέμα της μάσκας.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το δεδομένο των αποστάσεων. Αν κρατήσουμε την απόσταση ελαττώνεται κατά πολύ η δυνατότητα μετάδοσης του ιού. Μην επαναπαυόμαστε στη χρήση της μάσκας. Αν τηρήσουμε τα μέτρα είναι ένα είδος πιο "αθώου" lockdown, χωρίς να κάνουμε lockdown. Είναι σαν να κλεινόμαστε σπίτια μας», επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο καθηγητής.

Όπως ανέφερε, αυτό που τον προβληματίζει, είναι η χαλάρωση των νέων που είναι ασυμπτωματικοί φορείς, καθώς μεταδίδουν το ιό. «Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή στην πανδημία ότι είναι κεντρικός μοχλός στη διαχείριση. Έρχεται ο χειμώνας. Οτιδήποτε συμβεί αυτήν τη στιγμή, θα το βρούμε μπροστά μας».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share