Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

«Θα γίνει συνήθεια μας η μάσκα για...» - Η Αθηνά Λινού μας προετοιμάζει για νέα καθημερινότητα

Όλα όσα είπε η καθηγήτρια

3 Αυγούστου 2020 11:29
«Θα γίνει συνήθεια μας η μάσκα για...» - Η Αθηνά Λινού μας προετοιμάζει για νέα καθημερινότητα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Για μια νέα καθημερινότητα μας προετοιμάζει, στην ουσία, η Αθηνά Λινού, αφού τόνισε πως η μάσκα θα γίνει συνήθεια μας για πολύ καιρό ακόμη και δεν πρέπει να την ξεχνάμε.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνει, ότι τουλάχιστον για έξι μήνες ακόμη θα ζούμε με τη μάσκα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός, με την κατάσταση πια να εμπνέει έντονη ανησυχία για τυχούσα «αναζωπύρωση».

«Όταν βρέχει ανοίγεις την ομπρέλα σου για να μη βραχεία έτσι πρέπει να γίνει και με τη μάσκα, φοράς τη μάσκα σου για να είσαι ασφαλής από τον κορωνοϊό», λέει η Αθήνα Λινού.

Η καθηγήτρια αναφερόμενη στους νέους λέει ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μιλήσουμε σε αυτούς προφανώς εννοώντας με κάποια σποτ με μια εκστρατεία φτιαγμένη για τους νέους γιατί δε μιλάς σε όλους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο και όταν ερωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμα που θα ακούσουν οι νέοι στην ενημερωτική εκπομπή του Σκάι απαντά ότι: «οι νέοι θα ανταποκριθούν εάν τους κάνουμε να νιώσουν ότι συμμετέχουν ενεργά ότι βοηθούν, ότι γίνονται ήρωες».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του αν έχουμε δεύτερο κύμα ή όχι η καθηγήτρια Αθήνα Λινού απαντά ότι πολλές χώρες πλήττονται από δεύτερο βαρύ κύμα του κορωνοϊού και στην Ελλάδα υπάρχει καταγεγραμμένη μία αύξηση είτε την ονομάζουμε αύξηση είτε την ονομάζουμε δεύτερο κύμα είτε την αποκαλέσουμε τρίτο κύμα δεν έχει σημασία- έχει σημασία ότι έχουμε ανοίξει τον τουρισμό και ότι υπάρχουνε περισσότερα κρούσματα.

«Τα περισσότερα κρούσματα που βλέπουμε τώρα συνεπάγονται περισσότερες νοσηλείες σε 15 με 20 μέρες και περισσότερους θανάτους σε ένα με ενάμιση μήνα» καταλήγει η κυρία Λινού.

Αυτά τα μέτρα ισχύουν από σήμερα (3/8)

Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα (3/8) στην προσπάθεια αναχαίτισης του κορωνοϊού, τη στιγμή που τα κρούσματα παραμένουν σε σημαντικά μεγάλο αριθμό, κάτι που δεν αποκλείει να έρθουν νέα βήματα από την κυβέρνηση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ξεκινώντας από τα μέτρα που ήδη τίθενται σε εφαρμογή, αυτά έχουν ήδη γίνει γνωστά από την Παρασκευή (31/7), αλλά τυπικά επιβάλλονται σήμερα, με το Υπουργείο Ανάπτυξης να δημοσιεύει αναλυτικά τη λίστα.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι:

- Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
- Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
- Από 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
- Από 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.
- Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
- Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
- Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
- Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
- Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
- Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
- Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
- Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
- Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
- Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
- Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share