Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα προστασίας σε επιχειρήσεις, Δημόσιο - Τι ισχύει σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια

Όλη η απόφαση

2 Αυγούστου 2020 16:49
Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα προστασίας σε επιχειρήσεις, Δημόσιο - Τι ισχύει σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τα νέα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτειας, αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Ενώ, νέα βόμβα έπεσε στην Εθνική ομάδα πόλο, καθώς ακόμα τέσσερις διεθνείς πολίστες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Οι διοικήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων δεν έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων κατά την προσέλευση των καταναλωτών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση.

Διαβάστε την απόφαση ΕΔΩ

Συγκεκριμένα, από Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Εξαίρεση αποτελούν οι πελάτες των χώρων εστίασης και ιατρικών περιπτώσεων, όπως άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και παιδιά κάτω των 3 ετών. Ακόμη γίνεται αυστηρή σύσταση χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νικος Χαρδαλιάς από την Δευτέρα 3 Αυγούστου η διασκέδαση σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης αλλάζει καθώς οι θαμώνες θα απαγορεύεται να είναι όρθιοι και η πληρότητα των χώρων θα περιορίζεται μόνο σε καθήμενους, με τους ίδιους περιορισμούς ως προς την τήρηση αποστάσεων που ισχύουν και τώρα.

Τα νέα μέτρα

  • Μετά από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν ως εξής:
  • Από 1 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, με εξαίρεση τους χώρους εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα.
  • Από 1 έως 15 Αυγούστου αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε δομές ευάλωτων ομάδων, νοσοκομεία και γηροκομεία. Στα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο, δύναται να υπάρχει ένας συνοδός με ειδική άδεια. Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού.
  • Από 3 έως 9 Αυγούστου ρητή απαγόρευση όρθιων πελατών σε κλαμπ και μπαρ
  • Παρατείνεται η απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι τέλος Αυγούστου
  • Θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων και κηδειών μέχρι και τις 15 Αυγούστου
    Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις
  • Επεκτείνεται ο περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας, έως και την 31η Αυγούστου
  • Παρατείνεται έως 15 Αυγούστου η αναστολή πτήσεων για Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
    Έως τις 15 Αυγούστου παρατείνεται επίσης η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
  • Παρατείνονται έως τις 31 Αυγούστου τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε Λιβαδειά και Κομοτηνή

Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στην Λιβαδειά όσο και στην Κομοτηνή μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Συναγερμός, επίσης έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές νησιού μετά την επιβεβαίωση ότι ιερόδουλη έχει προσβληθεί από τον φονικό ιό.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη το βράδυ, εισήχθη στο Νοσοκομείο Λειβαδειάς γυναίκα με κάταγμα στην ορθοπεδική και χειρουργική κλινική. Άμεσα υπεβλήθη σε τεστ κορωνοϊού και την άλλη ημέρα απεδείχθη ότι ήταν θετική.

Στο Νοσοκομείο ήταν ήδη με εισαγωγή στη μαιευτική κλινική, η κόρη της, με το νεογέννητο παιδί της, που εισήχθη για το τοκετό. Απεδείχθη ότι και η κόρη με το νεογέννητο παιδάκι της είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΟΕΔΗΝ, είναι καλά στην υγεία τους και διεκομίσθησαν σε άλλα νοσοκομεία αναφοράς.

Στο Νοσοκομείο Λειβαδιάς υπήρξε διασπορά του ιού αφού επρόκειτο για μη εντοπισμενα περιστατικά, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε κλινικές με άλλους ασθενείς. Μια μαία συνάδελφος, βρέθηκε θετική κατά την ιχνηλάτηση. Υπάρχει φόβος και για άλλους συναδέλφους.

Συναγερμός στην Κομοτηνή - Δεύτερο κρούσμα στη Σχολή Αστυφυλάκων

Δύο κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα xronos.gr, η δεύτερη περίπτωση βρίσκεται σε απομόνωση και σχετίζεται με τον κύκλο του πρώτου κρούσματος.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής εκπαιδεύονται αυτή την περίοδο 534 συνοριοφύλακες (άνδρες και γυναίκες) που κατάγονται και θα υπηρετήσουν στα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου.

Συναγερμός με κρούσματα κορωνοϊού στον Ελληνικό Στρατό

Θετικοί στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν στρατιώτες και στέλεχος του Ελληνικού Στρατού, την ώρα που στις υγειονομικές Αρχές της χώρας έχει σημάνει συναγερμός μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

Ειδικότερα την Πέμπτη βρέθηκε θετικός ο πρώτος στρατιώτης, ο οποίος έκανε τεστ μετά από έντονο βήχα ημερών και μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο στρατόπεδο και 24 ώρες μετά, υποβλήθηκαν όλοι οι στρατιώτες σε τεστ κορωνοϊού. Έτσι προέκυψαν τα τρία νέα κρούσματα, που αφορούν σε ασυμπτωματικούς στρατιώτες. Και οι τρεις, που είναι ηλικίας από 25 έως 29 ετών, θα μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share